Poziv turskim kompanijama da dodatno investiraju u Srbiji

od strane | 19/01/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Vlada Republike Srbije)

  Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Goran Vesić razgovarao je sa ambasadorom Turske u Srbiji Hamijem Aksojem o daljem unapređenju odnosa između dve zemalje, te je uputio poziv turskim kompanijama da dodatno investiraju u našu državu.

Turske kompanije učestvuju u realizaciji nekoliko važnih projekata u Srbiji, pri čemu je kompanija „Enka” angažovana na izgradnji Moravskog koridora, a kompanija „Tašijapi” radi na izgradnji brze saobraćajnice Kuzmin–Sremska Rača.

Vesić je rekao ambasadoru Turske da radovi na Moravskom koridoru dobro napreduju i da će do proleća biti završena prva deonica od Pojata do Makrešana.

Prema njegovim navodima, deonica do Kotromana kod Kruševca biće gotova u septembru, dok će deonica Kraljevo–Čačak biti privedena kraju do sredine sledeće godine, dok će projekat u celosti biti završen do sredine 2025. godine.

Ambasador Aksoj je, navodeći da je više od 1.000 turskih radnika angažovano na Moravskom koridoru, te da je zadovoljan time što se radovi izvode po planu, kao i da turske kompanije žele da i dalje ulažu u Srbiju.

Vesić je ocenio da radovi na deonici Kuzmin–Sremska Rača, takođe dobro napreduju i napominje da je završeno projektovanje puta od Požege do Kotromana, za čije su izvođenje zainteresovane i turske kompanije.

Ukazao je na to da će uskoro biti potpisan ugovor između Srbije i Evropske unije o izgradnji brze pruge Beograd–Niš, koja će biti finansirana kroz grant EU, kredit Evropske investicione banke (EIB), kao i iz budžeta Republike Srbije.

Ministar je ujedno najavio tender za izbor izvođača i pozvao turske kompanije da učestvuju.

– Ponosni smo na to što turske kompanije i pored krize u Evropi, žele da ulažu u Srbiju, što govori o tome da u našoj zemlji vide dobro poslovno okruženje – objasnio je Vesić.

Prema njegovim rečima, „Er Srbija” postaje najsnažnija regionalna avio-kompanija i ima odličnu saradnju sa turskom nacionalnim avio-prevoznikom.

Ambasador Turske ocenio je da je srpski avio-prevoznik postigao veliki uspeh u prethodnom periodu, što je slučaj i sa kompanijom „Turkiš erlajns”. Posebno ga raduje i to što je „Er Srbija”, među brojnim novim destinacijama, uvela i let do Ankare.

Izvor: Vlada Republike Srbije

Preporučene vesti: