Potpisani ugovori o dodeli sredstava iz Fonda za međuopštinsku saradnju

od strane | 23/02/2023 | Politika, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović potpisao je ugovore o dodeli sredstava iz Fonda za međuopštinsku saradnju sa predstavnicima gradova iz Beograda, Niša, Loznice, Leskovca, kao i iz Rume i Šida, koji su ujedno i vodeći partneri na projektima.

Svečano potpisivanje ugovora, kome su prisustvovali gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović i šef Odelјenja za demokratsko upravlјanje Švajcarske kancelarije za saradnju Melina Papageorgiu Tripolini, održano je u Naučno-obrazovnom kulturnom centru „Vuk Karadžić“ u Tršiću, kod Loznice.

Martinović je istakao da su ugovori potpisani sa šest jedinica lokalnih samouprava kao nosiocima projekata, pri čemu su u svakom od ovih projekata još određeni broj jedinica lokalne samouprave i to iz različitih delova Srbije, od Vojvodine, preko Podrinja, Beograda, Novog Sada, Niša, do Gadžinog Hana.

– Nastavljamo sa jednom politikom pomoći i razvoja cele Srbije i svih jedinica lokalne samouprave. Današnji događaj pokazuje da je moguća veoma uspešna saradnja, sa jedne strane Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, odnosno Vlade Srbije, naših prijatelja iz švajcarske kancelarije za razvoj, odnosno Švajcarske Vlade, i naših kolega iz različitih jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji – rekao je Martinović.

Prema njegovim rečima, to pokazuje da sinergija i zajednički rad države, naših međunarodnih partnera i jedinica lokalne samouprave može da bude koristan svim građanima u lokalnim samoupravama sa kojima smo potpisali ugovore.

– Mi ćemo sa ovom praksom da nastavimo i dalje i potrudićemo se da na ovaj način pomognemo i drugim jedinicama lokalne samouprave zato što je politika i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji danas u Novom Sadu otvara drugi pogon Kontinentala, i politika Vlade Republike Srbije, samim tim i politika Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave da ulažemo i pomažemo svim delovima Srbije i svim građanima Srbije bez obzira gde žive, od Subotice do Vranja, od Loznice do Negotina, i bez obzira na to da li dolaze iz sredina koje su etnički homogene ili etnički mešovite – istakao je on.

Ukazao je da su potpisani ugovori i sa opštinama u kojima pored Srba žive i Bošnjaci, odnosno pripadnici drugih nacionalnih zajednica.

– Sve to zajedno kad se uzme u obzir pokazuje da ne samo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, nego da je politika celokupne države i i predsednika Republike i Vlade, usmerena ka tome da se Srbija ekonomski razvija, da se razvijaju podjednako svi delovi Republike Srbije i da se pomaže svim građanima, bez obzira iz kojih delova Srbije oni dolaze, odosno u kojim delovima Srbije žive naravno, bez obzira na njihovu etničku ili versku pripadnost. Za nas su sve jedinice lokalne samouprave i svi građani koji u njima žive podjednako važni i vodićemo brigu o svima njima kao sto smo to činili i do sada – objasnio je Martinović.

Melina Papageorgiu Tripolini, iz Švajcarske kancelarije za saradnju, istakla je da je ova saradnja uspostavljena 2018. godine, te da će za jedinice loklanih samouprava ovi grantovi biti podrška za razvoj i unapređenje po različitim osnovama.

– Ono što je posebno dobro je to što se ova međuopštinska saradnja može zasnivati na različitim pitanjima, od zdravlja, životne sredine, socijalnih pitanja, pa sve do lokalnog ekonomskog razvoja, javnih komunalnih usluga i mnogih drugih usluga. Sa ovih šest grantova moći ćete da rešite praktična pitanja, a primeri će moći da posluže i drugim zajednicama da slede vaš put – napomenula je Tripolini.

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović izrazio je zadovoljstvo što se ovaj događaj organizuje u Vukovom kraju i naglasio da će ova sredstva biti od velikog značaja u vanrednim okolnostima, jer su usmerena na slivove reka.

– Moje kolege i ja smo veoma zadovoljni podrškom koju dobijamo, kako od Ministarstva tako i u ovom slučaju od dugogodišnje saradnje sa švajcarskom Vladom, odnosno Kancelarijom za podršku i saradnju. Konkretno, ugovor koji smo potpisali je još jedan korak napred, korak ka pružanju pune podrške, na podizanju nivoa saradnje među lokalnom zajednicama, u slivu određenih reka, kao u slučaju Loznice u slivu reke Drine – naveo je Petrović.

On je podsetio i na deset lokalnih samuprava, od Bogatića, Loznice, Osečine, Krupnja, Ljubovije, Malog Zvornika, Bajine Baste, preko Nove Varoši, Prijepolja, Sjenice i Priboja.

– Dakle, to je za nas jako važno, uz sve to da su u funkciji odgovarajuće blagovremene procene rizika, na osnovu kog možemo na vreme i blagovremene predvideti i preduzeti odgovarajuće mere, pre svega u slučaju vanrednih okolnosti, ali i preduzeti mere zaštite stanovnistva, ljudi imovine i svega ostalog – kazao je Petrović.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: