Potpisan ugovor sa EU o grantu od 35 miliona evra za izgradnju Tiršove 2

od strane | 07/03/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Facebook)

  Ministar za javna ulaganja Marko Blagojević i guverner Razvojne banke Saveta Evrope Karlo Montičeli potpisali su u Parizu ugovor o kreditu Razvojne banke u iznosu od 54 miliona evra, zajedno sa grantom od Evropske unije (EU) u iznosu od 35 miliona evra za Tiršovu 2.

Blagojević i Montičeli su istakli da se nastavlja jaka saradnja koju Vlada Srbije, preko Ministarstva za javna ulaganja, ima sa Razvojnom bankom.

Grant od 35 miliona evra je, prema rečima srpskog ministra, najveći koji je ikada odobren od strane EU, a koji nije iz sektora energetike i transportne infrastrukture.

– To, verujem u velikoj meri govori o tome na koji način Unija vidi značaj projekta Tiršove 2 za Srbiju, ali i govori o tome na koji način ona vidi Srbiju kao svog partnera. Zahvaljujem se guverneru i Razvojnoj banci i mislim da je ovo dobar primer kako jedna saradnja utiče na rezultate – izjavio je ministar.

Guverner Karlo Montičeli istakao je da je veoma srećan što je sa srpskim ministrom potpisao, kako je ocenio, važan ugovor za Tiršovu 2.

– Ponosni smo što će kredit CEB-a od 54 miliona evra i ovaj grant EU od 35 miliona evra zajedno doneti Srbiji i regionu izvanrednu pedijatrijsku negu, zahvaljujući potpuno novoj medicinskoj ustanovi. Ovaj projekat je meni lično vrlo značajan, jer sam imao priliku da prisustvujem potpisivanju granta za studiju izvodljivosti, a to je samo još jedan primer vrlo dobre saradnje koju mi imamo sa Vladom Srbije i sada sa ministrom Markom Blagojevićem – naglasio je Montičeli.

Vlada Srbije preko Ministarstva za javna ulaganja ima odličnu saradnju sa CEB-om već dugi niz godina, dodao je Blagojević i istakao da se ona prostire kroz mnoge sektore.

On je ukazao na važnost, za početak kulturne saradnje, gde pominje projekat Beogradske filharmonije, zatim i sektor prosvete, naučne i istraživačke infrastrukture gde je fokus na velikom projektu „Bio4 kampus”, koji je, prema njegovim rečima, u pripremi i koji treba da počne da se primenjuje ove godine.

– Tu su i ostali infrastrukturni projekti, pre svega oni koji uključuju rešavanje problema otpadnih voda, ali je po obimu, broju projekata i sredstava daleko najobimniji sektor javnog zdravstva. Tu ima projekata počev od najmanjih seoskih ambulanti, preko opštih bolnica pa sve do većih i vrednijih projekata poput izgradnje novog objekta Tiršove 2. Do sada smo uradili 17 Domova zdravlja i ambulanti u 16 opština naše zemlje, takođe, obnovili i opremili 12 klinika u 14 gradova u Srbiji, takođe i Centri za socijalnu zaštitu, sve uz pomoć Razvojne banke – podsetio je on.

Ministar ukazuje na to da je urađen veliki posao, ali da, zapravo, kako kaže, veliki posao tek predstoji.

– Zato je važno napomenuti da je banka nedavno odobrila i da će, nadam se u aprilu Narodna skupština ratifikovati sporazum o novom zajmu od 200 miliona evra za nastavak ovog velikog posla u zdravstvu koji je započet pre nekoliko godina. Nastavićemo da radimo, u pitanju je jedan veoma fleksibilan model finansiranja kapitalnih investicija, koji da bi bio odobren prethodno mora da postoji poverenje između banke i korisnika, i s ponosom mogu da kažem da je ovo drugi projekat te vrste kakav banka odobrava Srbiji, i mi smo jedina zemlja izvan EU u kojoj je jedan takav model finansiranja odobren – poručio je ministar.

Kako je ocenio, potpisani ugovor za Tiršovu 2 je „kruna saradnje“.

– Tiršova 2 je u pripremi dugi niz godina, prešli smo svaki mogući korak kako bi taj projekat bio spreman na ovakav način, čime smo i zaslužili tu bespovratnu pomoć EU u iznosu od 35 miliona evra, što pokriva trećinu neophodnih sredstava za Tiršovu 2. Kada bude gotova, ona će biti primer na koji način treba da bude urađeno pružanje pomoći deci i kada je u pitanju kvalitet zdravstvene nege i kada je u pitanju komfor koji deca treba da imaju u jednoj takvoj instituciji i dugujemo veliku zahvalnost EU na toj pomoći – zaključio je Blagojević.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...