Potpisan Memorandum o saradnji u civilnom vazduhoplovstvu Zapadnog Balkana

od strane | 17/01/2023 | Politika, Srbija

(Foto: Freepik)

  Predstavnici direktorata i agencija za civilno vazduhoplovstvo Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Turske i Albanije, u prisustvu predsednika Evropske konferencije civilnog vazduhoplovstva (ECAC) i šefa Direktorata civilnog vazduhoplovstva Italije Alesia Kvaranta, potpisali su u Beogradu Memorandum o saradnji.

Time su te institucije podržale inicijativu za osnivanje Centra za obuku u oblasti obezbeđivanja sa sedištem u Beogradu.

Saglasile su se i da zajednički deluju prema Evropskoj komisji i Evropskoj agenciji za bezbednost vazdušnog saobraćaja u cilju automatskog priznavanja pilotskih dozvola, dozvola za održavanje vazduhoplova i dozvola kontrolora letenja, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Zajednički će biti razmotrene mogućnosti za planiranje i sprovođenje zajedničkih inspekcija, u skladu sa nacionalnim zakonima, a po potrebi će biti organizovani i forumi civilnog vazduhoplovstva na kojima će se razmatrati pitanja od zajedničkog interesa.

Resorni srpski ministar Goran Vesić prisustvovao je potpisivanju i ocenio da taj dokument oslikava kako izgleda ideja Otvorenog Balkana u praksi.

– Memorandum o saradnji u civilnom vazduhoplovstvu omogućiće da zemlje regiona zajednički nastupaju u međunarodnim organizacijama, međusobno priznaju dozvole, zajednički organizuju obuku za pitanja bezbednosti u međunarodnom avio-saobraćaju i da zajednički donose benefite za sve zemlje pojedinačno – objasnio je Vesić.

On je naveo da je inicijativa Otvoreni Balkan, kao i poziv na regionalnu saradnju, otvorena za sve: Crnu Goru, BiH i druge zemlje, pogotovo Tursku, Mađarsku, Italiju, odnosno za sve zainteresovne da u reigonu živimo dobro.

– Nas dele granice, ali imamo sličan mentalitet, zajedničku istoriju i naša budućnost je u što bližoj saradnji u svakom segmentu – zaključio je srpski ministar.

Izvor: Agencije

Preporučene vesti: