Vučić predlaže kontrolu cene nafte: Moramo da zaštitimo narod

od strane | 04/10/2023 | Politika, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama koji je Vlada Srbije usvojila početkom septembra, od 1. oktobra su akcize na derivate nafte, duvanske prerađevine i alkoholna pića, kafu i tečnosti za punjenje elektronskih cigareta budu veće za osam odsto.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, komentarišući ova poskupljenja na TV Hepi, naveo da moli Vladu Srbije da cene nafte stavi pod kontrolu.

– Sad je došlo do povećanja cene akciza. Molim Vladu Srbije da kontroliše cenu nafte, jer nafta ode u nebesa, da nam ne bi cena nafte sad skočila 9 dinara ili 10 koliko bi trebalo. Molim Vladu da odmah koliko sutra vidi kako da taj problem rešavamo. Benzin je manje-više pod kontrolom, ali nama je negde oko 82 odsto ukupne potrošnje goriva, dizel. I zbog autobusa, i zbog vojske, i zbog svega drugog, dakle, sve nam ode na dizel, a benzin je svega 18-19 odsto. Moramo da gledamo kako da zaštitimo narod i od inflacije, ali i sa druge strane kako da pomognemo ljudima da lakše žive i da to povećanje plata koje sledi bude nešto što ljudi zaista mogu da osete – kazao je Vučić u emisiji „Ćirilica“.

Govoreći o aktuelnim ekonomskim temama, predsednik je podsetio da su penzije porasle 5,5 odsto, kao i da je isplaćeno 10.000 dinara državne pomoći po detetu.

– Penzije se isplaćuju u dan, nema minuta za kašnjenje. Molim penzionere posebno iz siromašnih krajeva da se prijave za penzionerske kartice. Nama je najveći odziv u urbanim sredinama i hvala im na tome. Imaće mnogo pogodnosti kada uzmu penzionersku karticu. Moramo nešto da organizujemo. Molim Vladu Srbije, molim Sinišu Malog da razmisli i Anu Brnabić, i Selakovića, da razmisle da ponudimo tamo gde poštari nose penzije da im odnesemo penzionersku karticu na kuću. To je u ovom trenutku oko 400.000 penzionera, od ukupno 1.647.000. Oni koji voze automobil imaće popust na naplati putarine. Imaće popust u nekih 620 objekata. Kada nose penziju, mogu i karticu. Pa mogu da ponude, ali sad… Komplikovanije je verovatno nešto. Dajte da probamo bar da dođemo do 80 odsto penzionera, jer će imati koristi od toga. Dobiće oni povećanje još od 14,8 odsto, to je ukupno 21,1 procenat. Dobiće 20.000 dinara početkom decembra. Dakle, mnogo je važno da uzmu penzionersku karticu – istakao je predsednik Srbije.

Preporučene vesti:

Želimir Žilnik dobitnik nagrade Beogradski pobednik 52. FEST-a

(Foto: CEBEF/Stefan Đaković)  Ovogodišnji Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljen Želimiru Žilniku, jednom od najznačajnijih i najplodnijih reditelja naše kinematografije. Želimir Žilnik spada u ključne figure i začetnike srpskog i...

Više...

Završen sastanak premijerke Ane Brnabić sa poljoprivrednicima

(Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ)  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa predstavnicima poljoprivrednika a na sastanku je dogovoreno da Ministarstvo poljoprivrede uradi predlog izjave o obrađivanju zemljišta, koji će sačekati formiranje nove Vlade...

Više...