Vučić: Od sledeće godine radovi na Dedinju 1, uložićemo 13,5 miliona evra

od strane | 11/10/2023 | Politika, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na Svečanoj akademiji povodom 45 godina Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ da veruje da će od sledeće godine krenuti radovi na Dedinju 1, za šta će biti potrebno više od 13,5 miliona evra, a da je u Dedinje 2 uloženo 50 miliona evra.

– Pre svega ono što je veoma važno, a ono što smo danas videli, koliko je kardovaskularni institut značio našim ljudima i mnogim ljudima iz regiona koji je spasavao živote i koji će nastaviti da to radi i u budućnosti – rekao je Vučić u Hotelu Metropol u Beogradu.

Predsednik je izrazio zahvalnost Milovanu Bojiću za sve ono što je uradio 90-ih godina i Bošku Đukanoviću do 2015. godine, Milojeviću za sve ono što su uradili u prethodnim decenijama za ovaj institut, ali i svim radnicima, lekarima, sestrama koji su uvek držali do ugleda ove institucije i koji su doprinosili rastu njenog ugleda.

– Kada je Milovan Bojić ponovo postao direktor ‘Dedinja’ počeo je baš kao i danas, samo tad nije pominjao Dedinje 1, tad je pominjao Dedinje 2, da traži novac koji je ogroman, 50 miliona evra što kroz opremu što kroz građevinske radove uloženo u Dedinje 2 – rekao je Vučić.

Dodao je da 50 miliona evra nije mali novac ni za neke mnogo države od Srbije.

– Ulagali smo u KBC u Beogradu, u desetine bolnica širom Srbije jer decenijama nije ulagano i našli smo tih 50 miliona evra i uložili u Dedinje – kazao je Vučić.

Dodao je da je Milovan Bojić tražio novac i za Dedinje 1.

– Mi smo u međuvremenu uradili analize, urađeni su svi projekti i potrebno je 13,5 miliona evra da se u to uloži to nije mali novac, biće i više jer će oprema biti skuplja, ali mi smo spremni i verujem da ćemo od sledeće godine krenuti u radove na Dedinju 1, što je traženo još 2022. godine – rekao je Vučić.

Svečanosti prisustvuju i ministarka zdravlja Danica Grujičić, ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić, ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, ministar građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja Tomislav Momirović, ministar bez portfelja Novica Tončev, predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić, patrijarh srpski Porfirije i srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović.

Na Institutu se godišnje obavi više od 2.000 kardiohirurških operacija, 1.750 operacija iz domena vaskularne hirurgije, oko 4.000 dijagnostičkih invazivnih kardiovaskularnih procedura, 2.000 dilatacija i više od 700 najsloženijih elektrofizioloških procedura.

Od osnivanja do danas, u ovoj instituciji lečeno je više od 200.000 bolesnika, a urađeno je više od 50.000 kardiohirurških operacija, više od 50.000 vaskularnih operacija i 135.000 koronarografija.

Nakon Evropskog rekorda u broju urađenih operacija na otvorenom srcu u jednom danu i osvajanja svetskog trona u izvođenju zamene aortnog zaliska na srčanom mišiću (TAVI), hirurške ekipe Instituta „Dedinje“ su prvi put u Srbiji i regionu, ali i u Evropi, uradili 10 miniinvazivnih operacija u jednom danu.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Želimir Žilnik dobitnik nagrade Beogradski pobednik 52. FEST-a

(Foto: CEBEF/Stefan Đaković)  Ovogodišnji Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljen Želimiru Žilniku, jednom od najznačajnijih i najplodnijih reditelja naše kinematografije. Želimir Žilnik spada u ključne figure i začetnike srpskog i...

Više...

Završen sastanak premijerke Ane Brnabić sa poljoprivrednicima

(Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ)  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa predstavnicima poljoprivrednika a na sastanku je dogovoreno da Ministarstvo poljoprivrede uradi predlog izjave o obrađivanju zemljišta, koji će sačekati formiranje nove Vlade...

Više...