Selaković: Postigli smo najveće povećanje plata u poslednjih nekoliko decenija

od strane | 06/02/2023 | Politika, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković rekao je nakon sednice Socijalno-ekonomskog saveta da je Vlada Srbije poslala najjaču poruku građanima tako što je postigla najveće povećanje plata u poslednjih nekoliko decenija.

Selaković je predsedavao sednicom u čijem je radu učestvovala predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, kao i više ministara, predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije, Udruženja granskih sindikata „Nezavisnost“ i Unije poslodavaca Srbije.

– Prevazilazimo one probleme koji su se decenijama gomilali – rekao je ministar.

On dodaje da je sektoru bezbednosti poklonjena posebna pažna, ali i da je situacija poboljšana kada su u pitanju plate građana.

– Uporedite kako je izgledala situacija pre deset godina i danas. Složićete se da su zarade ozbiljno povećane. Ova Vlada je išla sa ozbiljnim povećanjem plata – naglasio je Selaković.

Kako je ocenio, Vlada Srbije je nasledila vojsku koja je decenijama sistematski uništavana.

– Kada nasledite vojsku u kojoj je redovna aktivnost bila prodaja i topljenje oklopnih jedinica, onda u nju morate mnogo više da ulažete. Onda vam je zadatak ambiciozan i visok – kazao je ministar.

Ističe da situacija nije idealna u svim sektorima, ali da Vlada radi na poboljšanju na svim poljima.

– Mi smo nasledili 90 odsto škola u rurarnim delovima Srbije, koje su imale poljske toalete. A danas imamo sistem u kojoj svaka škola ima internet. Onda se vidi i napredak – naveo je Selaković.

Kako je istakao, problem sa nedostatkom nastavnog kadra ne leži samo u malim platama, već postoji više otežavajućih okolnosti. Kao problem navodi i nedostatak profesora u određenim oblastima.

– Teško je naći profesore matematike, jer svi odlaze u IT sektor koji je po izvozu nadmašio našu poljoprivredu. Srbija je postala izuzetno mesto za razvoj IT tehnologija. I nije Srbija jedina koja ima ovaj problem. Nemačkoj nedostaje 42 hiljade prosvetnih radnika. To je mnogo kompleksnije pitanje od pitanja plata – zaključio je ministar posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Petković: Za nas je Ustav Republike Srbije svetinja

(Foto: kim.gov.rs)  Zajednica srpskih opština predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i odbijanje Prištine da punih deset godina ispuni svoju obavezu iz dijaloga direktno je omogućilo Aljbinu Kurtiju da sprovodi teror,...

Više...