Selaković: Postigli smo najveće povećanje plata u poslednjih nekoliko decenija

od strane | 06/02/2023 | Politika, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković rekao je nakon sednice Socijalno-ekonomskog saveta da je Vlada Srbije poslala najjaču poruku građanima tako što je postigla najveće povećanje plata u poslednjih nekoliko decenija.

Selaković je predsedavao sednicom u čijem je radu učestvovala predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, kao i više ministara, predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije, Udruženja granskih sindikata „Nezavisnost“ i Unije poslodavaca Srbije.

– Prevazilazimo one probleme koji su se decenijama gomilali – rekao je ministar.

On dodaje da je sektoru bezbednosti poklonjena posebna pažna, ali i da je situacija poboljšana kada su u pitanju plate građana.

– Uporedite kako je izgledala situacija pre deset godina i danas. Složićete se da su zarade ozbiljno povećane. Ova Vlada je išla sa ozbiljnim povećanjem plata – naglasio je Selaković.

Kako je ocenio, Vlada Srbije je nasledila vojsku koja je decenijama sistematski uništavana.

– Kada nasledite vojsku u kojoj je redovna aktivnost bila prodaja i topljenje oklopnih jedinica, onda u nju morate mnogo više da ulažete. Onda vam je zadatak ambiciozan i visok – kazao je ministar.

Ističe da situacija nije idealna u svim sektorima, ali da Vlada radi na poboljšanju na svim poljima.

– Mi smo nasledili 90 odsto škola u rurarnim delovima Srbije, koje su imale poljske toalete. A danas imamo sistem u kojoj svaka škola ima internet. Onda se vidi i napredak – naveo je Selaković.

Kako je istakao, problem sa nedostatkom nastavnog kadra ne leži samo u malim platama, već postoji više otežavajućih okolnosti. Kao problem navodi i nedostatak profesora u određenim oblastima.

– Teško je naći profesore matematike, jer svi odlaze u IT sektor koji je po izvozu nadmašio našu poljoprivredu. Srbija je postala izuzetno mesto za razvoj IT tehnologija. I nije Srbija jedina koja ima ovaj problem. Nemačkoj nedostaje 42 hiljade prosvetnih radnika. To je mnogo kompleksnije pitanje od pitanja plata – zaključio je ministar posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Tamara Vučić i Peng Lijuan obišle Narodni muzej Srbije

(Foto: Tanjug/Jadranka Ilić)  Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić obišla je danas sa suprugom predsednika Kine profesorkom Peng Lijuan Narodni muzej Srbije gde je kineska gošća mogla da se upozna sa značajnim srpskim slikarskim delima, ali i rukotvorinama "Etno...

Više...