Milićević: Više ne postoji nepoverenje dijaspore prema Srbiji

od strane | 19/02/2023 | Politika, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević istakao je da više ne postoji nepoverenje dijaspore prema Srbiji koje je, kaže, postojalo pre 11 godina, dodajući da su Srbi ma gde živeli danas spremni za razgovor.

Milićević je rekao da su definisani ciljevi ministarstva među kojima je očuvanje identiteta, kulturne i istorijske baštine Srbije u dijaspori, kao i očuvanje jezika.

– Pokušaćemo koliko je to moguće da se ekonomski povezujemo i da povezujemo našu akademsku zajednicu. Jako mi je važno što sam u prvih 100 dana vlade shvatio da nepoverenje koje je postajalo od strane dijasore u Srbiji u ovom trenutku ne postoji zahvaljujući politici koju vodi predsednik Aleksandar Vučić i državno rukovodstvo – rekao je Milićević.

Ministar je istakao da je država napravila i pravni okvir za strana ulaganja, podsetivši da je prošle godine nivo stranih investicija bio 4,4 milijarde evra, te dodao da je izuzetno važno i to što je ugled Srbije u dijaspori i inostranstvu jači.

Kada je reč o prihodima iz dijaspore, Milićević napominje da se najveći prihodi ubiraju po osnovu doznaka, ali se ne može sa sigurnošću reći koliko je to tačno novca.

– Mislim da Srbija ima toliko potencijala da taj prihod bude veći – rekao je ministar.

Kako kaže, zbog toga je istakao značaj ekonomskog povezivanja, koje bi značilo nove investicije u Srbiju.

– Imate puno naših privrednika koji žive van Srbije i spremni su da investiraju. Važno je da ih povezujemo sa našim privrednicima i da vidimo koje su zajedničke tačke ulaganja – naveo je Milićević.

On je kazao da će se raditi dva velika državna projekta u vezi sa dijasporom, ali da će o tome govoriti detaljnije kada bude obavio razgovore sa predsednikom Aleksandom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Napomenuo je da se u junu planira veliko okupljanje kakvo nije bilo desetinama godina unazad, a nakon toga još jedan događaj državnog karaktera.

– Radićemo i kampove na različite teme. Cilj je da spojimo našu decu sa decom iz dijaspore istog uzrasta – poručio je Milićević.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Tamara Vučić i Peng Lijuan obišle Narodni muzej Srbije

(Foto: Tanjug/Jadranka Ilić)  Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić obišla je danas sa suprugom predsednika Kine profesorkom Peng Lijuan Narodni muzej Srbije gde je kineska gošća mogla da se upozna sa značajnim srpskim slikarskim delima, ali i rukotvorinama "Etno...

Više...