Milićević: Saradnja sa dijasporom je ključ privrednog razvoja

od strane | 01/03/2023 | Politika, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Različiti projekti i inicijative u smeru rasta investicija između dijaspore i Srbije, ujedno su i ključ njenog ekonomskog razvoja i privrednog potencijala, izjavio je ministar u Vladi Srbije Đorđe Milićević, koji je zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom.

On je u razgovoru sa direktorom Međunarodnog centra za razvoj politike migracije Martajnom Plemom, predsedavajućim za region Zapadnog Balkana i Turske Tamerom Kiličem i predstavnikom projekta „Link up“ Milošem Pavlovićem razmenio stavove i ideje o značaju dijaspore u svetu.

Današnja poseta predstavlja nastavak sadržajnog dijaloga, započetog na konferenciji koja se početkom ovog meseca održala u Štutgartu, pod nazivom „Investiciona i poslovna konferencija za dijasporu“, saopšteno je iz vlade.

U uvodnom izlaganju, ministar je predstavnike Međunarodnog centra za razvoj politike migracije upoznao sa radom Ministarstva i informisao ih o planovima i programima, kao i o strateškoj viziji Kabineta.

Istakao je da poseban značaj privrednog povezivanja predstavljaju različiti projekti i inicijative u smeru rasta investicija između dijaspore i Srbije, što je ujedno i ključ njenog ekonomskog razvoja i privrednog potencijala.

Direktor Plem je prisutne upoznao sa organizacijom i ciljevima Međunarodnog centra za razvoj politike migracije.

Naglasio je da su ključni segmenti strateškog razvoja povećanje investicionih mogućnosti između Srbije i dijaspore, informisanje o novim mehanizmima za poslovanje u našoj državi, posebna podrška Vlade i EU u cilju povećanja ulaganja investicija.

Takođe, govorilo se i promociji posebnih poslovnih potencijala, kao što su razvoj poslovnih inkubatora i uloga mentorstva i liderstva, kao i o sve prisutnijoj oblasti medicinskog turizma.

Kako se navodi u saopštenju, obe strane su definisale strategiju zajedničke saradnje i još jednom istakle važnost povratka međusobnog poverenja i povezivanja dijaspore i matice na svim nivoima.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: