Gojković: Misija „Halijard“ dokaz jedinstvene slobodarske težnje srpskog naroda

od strane | 03/10/2023 | Politika, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković prisustvovala je kao lični izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića obeležavanju istorijskog događaja „Spasavanje savezničkih pilota 1944. godine“ u Boljaniću kod Doboja i tom prilikom poručila da je ta akcija dokaz jedinstvene slobodarske težnje srpskog naroda gde god on živeo.

Ministarka je istakla da je važno da uspomenu na ovaj herojski čin čuvamo od zaborava i obeležavamo kako i dolikuje velikim delima.

– Srbija i Republika Srpska stoje zajedno i sećaju se običnog naroda koji je pružio pomoć saveznicima sa kojima je zajedno vodio borbu protiv sila fašizma, koja je i danas ponos našeg imena i roda. Zato je posebno važno da nakon Pranjana i u ovom hrabrom kraju, na ovom istorijskom mestu, zajedno obeležavamo nesvakidašnji podvig i slavimo solidarnost i požrtvovanje koje je srpski narod pokazao u borbi za slobodu – rekla je Gojkovićeva prilikom obeležavanja 79 godina od operacije „Vazdušni most“, poznate i kao „Misija Halijard“.

Ona je podsetila da je predsednik Vučić inicirao izgradnju Memorijalnog kompleksa na Galovića polju u Pranjanima i da je prvi predsednik naše zemlje koji je posetio to mesto koje, kao i Boljanić, čuva uspomenu na ovu slavnu akciju srpskog naroda.

Gojkovićeva je naglasila da je velika stvar što danas možemo slobodno da kažemo da je srpski narod Ozrena i Doboja, Pranjana i drugih mesta u Srbiji i Republici Srpskoj, učešćem u ovoj operaciji stajao na boljoj i pravednijoj strani čovečanstva.

– Istovremeno, ponosni smo i na to što je Srbija u oba svetska rata bila zemlja pobednica i deo saveza koji se borio za mir i bolji svet – istakla je Gojkovićeva i dodala da je, kao i tada, naša zemlja i danas, u ovim teškim i izazovnim vremenima, čvrsto opredeljena za izgradnju mira i mostova prijateljstva.

Prema njenim rečima, srpski narod je, kao i u Šumadiji, tako i na Ozrenu, u teškim trenucima, kada je sve veći broj savezničkih vazduhoplovaca ostajao iza neprijateljskih linija usled prinudnog spuštanja iz oštećenih aviona, pokazao nesebičnu hrabrost u zajedničkoj borbi za slobodu u Drugom svetskom ratu.

– Iako svesni ogromnog rizika, naš narod, kao i mnogo puta tokom svoje istorije, pokazao je prkoseći svim opasnostima nacističke okupacije i represalijama, da je ljubav prema slobodi iznad svega. Ova misija je kroz savezništvo sa američkim vazduhoplovstvom, koje je tada bilo još u nastajanju, dokaz jedinstvene slobodarske težnje srpskog naroda gde god on živeo – ukazala je ministarka i dodala da smo po ko zna koji put pokazali da kao narod i država i te kako imamo čime da se ponosimo kada je reč o doprinosu pobedi nad nacizmom.

Gojkovićeva je navela da je danas važno da se naglasi da su u toj najvećoj akciji spasavanja savezničkih snaga iza neprijateljskih linija u Drugom svetskom ratu, od zarobljavanja, pa i sigurne smrti, srpski narod i jugoslovenska vojska u otadžbini samo na Ozrenu, sa improvizovanog aerodroma spasili oko 60 američkih pilota.

– U čast svim ovim izuzetnim junacima, njihova hrabrost i požrtvovanost ne sme nikada više biti žrtva našeg zaborava. Zato je važno da stanemo na put svim pokušajima da se ova operacija marginalizuje i njeni rezultati umanje – kazala je ona.

Naglašavajući da je kao ministar kulture Republike Srbije posebno ponosna što je ova nesvakidašnja i autentična priča o žrtvovanju i prijateljstvu dobila svoj umetnički izraz kroz film „Heroji Halijarda“, koji će uskoro biti premijerno prikazan, Gojkovićeva je ukazala da ovaj blistavi čin humanosti usred ratnog vihora potvrđuje da je srpski narod i u najtežim trenucima uvek bio i ostao veran slobodarskim principima.

Obeležavanju 79 godina od misije „Halijard“ u Boljaniću kod Doboja u organizaciji Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske prisustvovali su i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, ministri u Vladi Republike Srpske, predstavnici Fondacije misija Halijard, grada Doboja i preživeli svedok „Operacije Halijard“ Vaskrsije Janković.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Želimir Žilnik dobitnik nagrade Beogradski pobednik 52. FEST-a

(Foto: CEBEF/Stefan Đaković)  Ovogodišnji Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljen Želimiru Žilniku, jednom od najznačajnijih i najplodnijih reditelja naše kinematografije. Želimir Žilnik spada u ključne figure i začetnike srpskog i...

Više...

Završen sastanak premijerke Ane Brnabić sa poljoprivrednicima

(Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ)  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa predstavnicima poljoprivrednika a na sastanku je dogovoreno da Ministarstvo poljoprivrede uradi predlog izjave o obrađivanju zemljišta, koji će sačekati formiranje nove Vlade...

Više...