Države regiona potpisale sporazum o spasavanju u vazduhoplovstvu

od strane | 23/02/2023 | Politika, Srbija

(Foto: Freepik)

  Vazduhoplovne vlasti Srbije, Severne Makedonije, Crne Gore i Slovenije potpisale su u Ohridu Sporazum o saradnji i koordinaciji u traganju i spasavanju u vazduhoplovstvu.

Ugovor su potpisali generalna direktorka Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije Mirjana Čizmarov u ime Vlade Srbije, direktor Agencije za civilno vazduhoplovstvo Severne Makedonije Tomislav Tuntev, direktor Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore Zoran Maksimović, kao i direktor civilnih vazduhoplovnih vlasti Slovenije Srečko Janiša.

Oni su saopštili da potpisani sporazum predstavlјa opšti okvir za saradnju i koordinaciju aktivnosti tela zaduženih za traganje i spasavanje u vazduhoplovstvu, a konkretne procedure za angažovanje spasilačkih jedinica na teritoriji druge države strane ugovornice biće definisane bilateralnim operativnim sporazumima, saopštio je Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije.

Direktorka pomenutog direktorata Mirjana Čizmarov istakla je da ovakav memorandum predstavlja svojevrsni primer za čitav svet, budući da je prvi sporazum te vrste u Evropi, čime je ušao u anale Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva (ICAO), kao akt koji bi trebalo da imaju sve zemlje u svetu.

Direktor Agencije za civilno vazduhoplovstvo Severne Makedonije Tomislav Tuntev naglasio je da je glavni cilj Regionalnog savetodavnog komiteta za potragu i spasavanje u civilnom vazduhoplovstvu, usaglašavanje svih aktivnosti traganja i spasavanja, kao i unapređenje prekogranične saradnje država članica.

Potpisivanju ovog uvovora prisustvovao je i ministar za saobraćaj i komunikacije Severne Makedonije Blagoj Bočvarski.

Države regiona su, na inicijativu Srbije, osnovale 2016. Regionalni savetodavni komitet za traganje i spasavanje u civilnom vazduhoplovstvu, sa cilјem da se unapredi regionalna saradnja u oblasti traganja i spasavanja u civilnom vazduhoplovstvu i ispune standardi, kao i preporučene prakse koje je usvojila ICAO.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...