Brnabić u spomen-kompleksu „Jajinci“: Srbija ne zaboravlja svoje žrtve

od strane | 01/10/2023 | Politika, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predvodila je državnu komemorativnu svečanost povodom Dana sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja u logoru Jajinci tokom Drugog svetskog rata i položila venac na Spomenik žrtvama u spomen-kompleksu „Jajinci“.

– I ove godine želim da upravo sa ovog svetog mesta poručim da Srbija nikad neće prepustiti zaboravu svoje, ali ni bilo čije druge nevine žrtve oružanih sukoba, jer je Srbija svesna da svaka žrtva ima identitet, ime i prezime, baš kao što svaki zločinac ima ime i neljudsku prirodu ispunjenu mržnju i nasiljem – rekla je Brnabićeva.

Premijerka je poručila da danas još jednom kao i svake godine, ponosno i odlučno obnavljamo svoj zavet slobodi, nezavisnosti i nepokolebljivosti.

 

– Čast mi je što sam danas sa vama na ovom mestu izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića i evo nas iznova u prvi nedeljni oktobarski dan u Jajincima na pojedinačno najvećem gubilištu i grobištu iz perioda Drugog svetskog rata na području Srbije, kraj masovnih grobnica u kojima počivaju posmrtni ostaci nedužnih civilnih žrtava i učesnika antifašističke borbe – rekla je Brnabićeva.

Premijerka je istakla da Srbija ne zaboravlja svoje nedužne stradalnike i da njihovu žrtvu ugrađuje u temelje svoje slobode, nezavisnosti i samostalnosti.

– Čitava naša država, a posebno predsednik Srbije i Vlada Srbije, pružaju punu podršku Muzeju žrtava genocida, našoj matičnoj ustanovi u oblasti kulture sećanja na žrtve genocida počinjenog nad Srbima, Jevrejima i Romima na području NDH, kao i svim našim sunarodnicima i sugrađanima postradalim usled okolnosti ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti izvršenih nad njima tokom perioda Drugog svetakog rata – kazala je ona.

Predsednica Vlade Srbije istakla je da je Vlada donela važnu istorijsku odluku da se Muzeju žrtava genocida na staranje i upravljanje dodeli celokupno područje spomen-kompleksa „Jajinci“.

Na skupu se obratio i predsednik Udruženja „Jasenovac“ Milinko Čekić koji je preživeo ustaški logor.

Ceremoniji polaganja venaca su pored predsednice Vlade Srbije, prisustvovali i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, ministarka zdravlja Danica Grujičić, ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, ministar omladine i sporta Zoran Gajić, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad, ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko kao i mnogi drugi zvaničnici.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Želimir Žilnik dobitnik nagrade Beogradski pobednik 52. FEST-a

(Foto: CEBEF/Stefan Đaković)  Ovogodišnji Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljen Želimiru Žilniku, jednom od najznačajnijih i najplodnijih reditelja naše kinematografije. Želimir Žilnik spada u ključne figure i začetnike srpskog i...

Više...

Završen sastanak premijerke Ane Brnabić sa poljoprivrednicima

(Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ)  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa predstavnicima poljoprivrednika a na sastanku je dogovoreno da Ministarstvo poljoprivrede uradi predlog izjave o obrađivanju zemljišta, koji će sačekati formiranje nove Vlade...

Više...