Pokrenut prvi Javni poziv za finansiranje građanskih naučnih istraživanja

od strane | 02/10/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Centar za promociju nauke i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija raspisali su prvi Javni poziva za finansiranje projekata građanskih naučnih istraživanja u Srbiji.

Na predstavljanju pred brojnim zvanicama u ispunjenom prostoru Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović istakla je da je cilj Javnog poziva da se finansira širok dijapazon interesantnih projekata koji će uključiti građane. Prema njenim rečima, Javni poziv je prvi korak i komunikacija koja će „približiti građanima nauku“.

– Često niko ne zna šta nauka radi, jer se zatvorila u laboratorije, a rade se fantastične stvari. Često loše iskomuniciramo koliki je benefit od nauke – primetila je ministarka.

Begovićeva je rekla da je konkurs istovremeno i novi koncept komunikacije nauke sa društvom, gde će pored istraživača i naučnika na projektima učestvovati i građani Srbije.

– To je fantastičan način da približimo nauku građanima, ali i da skrenemo pažnju da su građani vrlo bitni u nekim naučno-istraživačkim procesima, da nam mogu obezbediti validne i vredne podatke koje kasnije istraživači mogu koristiti – naglasila je ona.

Kako je navela, pošto se suočavamo se sa mnogim globalnim izazovima i neverovatnim razvojem tehnologije, građanima je neophodno približiti šta je nauka, kako naučnici razmišljaju i koji su benefiti od nje. Podsetivši da Javni poziv traje do 1. novembra, a vrednost je do četiri miliona dinara po projektu, Begovićeva je dodala da se prijavljuju naučno-istraživačke organizacije koje objavljuju poziv građanima. Kao moguće primere uključivanja građana, ministarka je navela projekte praćenja ponašanje kućnih ljubimaca, utvrđivanje položaja biljnih vrsta ili ukazivanje na potencijalno zagađene vode u Srbiji.

V.d. direktorke Centra za promociju nauke Marjana Brkić istakla je da je Javni poziv prekretnica u naučnom pristuptu, zato što prvi put formalizujemo aktivno učešće građana u procesu istraživanja.

– Cilj je da omogućimo široj zajednici da se uključi u traženje rešenja za izazove današnjice, ali i da spoznaju kompleksne naučne fenomene – naglasila je Brkićeva.

Predstavljajući Javni poziv, saradnik Bojan Kenig naveo je da svako ko se prijavljuje treba da razmišlja koji je društveni uticaj istraživanja i korist za širu javnost. On je naglasio da se na sajtu cpn.edu.rs nalazi sva potrebna dokumentacija i dodao da je u prijavi potrebno navesti konkretan prikaz ciljeva projekta, kako će doprineti novom znanju i društvenim promenama, kao i plan istraživanja i akvitnosti, sa vremenom realizacije.

Kako je najavljeno, očekuje se da do 27. novembra budu objavljene preliminarne liste, a oko 10. decembra konačne, kako bi se do kraja godine potpisali ugovori o projektima.

– Nauka nema granice, ima ograničenja i teškoće, jer za ljude koji su živote posvetili saznanju nema granice dokle god se mogu razvijati – zaključio je Aleksandar Jerkov, upravnik biblioteke „Svetozar Marković“.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Želimir Žilnik dobitnik nagrade Beogradski pobednik 52. FEST-a

(Foto: CEBEF/Stefan Đaković)  Ovogodišnji Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljen Želimiru Žilniku, jednom od najznačajnijih i najplodnijih reditelja naše kinematografije. Želimir Žilnik spada u ključne figure i začetnike srpskog i...

Više...

Završen sastanak premijerke Ane Brnabić sa poljoprivrednicima

(Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ)  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa predstavnicima poljoprivrednika a na sastanku je dogovoreno da Ministarstvo poljoprivrede uradi predlog izjave o obrađivanju zemljišta, koji će sačekati formiranje nove Vlade...

Više...