Počinje sanacija klizišta i obnova arheološkog nalazišta Vinča

od strane | 08/03/2023 | Kultura, Srbija

(Foto: Youtube printskrin)

  Nakon decenija zanemarivanja, započeta je sanacija klizišta na neolitskom lokalitetu Belo brdo u Vinči, usled kojeg je, ne samo naše, već i svetsko arheološko nasleđe godinama nepovratno odlazilo u Dunav, saopštili su iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Vlada Srbije će kroz kapitalni projekat uložiti više od 3 miliona evra kako bi se nalazište očuvalo zarad proučavanja neolitske kulture u Evropi.

Kapitalni projekat implementira Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, u saradnji sa nacionalnom platformom Srbija stvara u okviru Kabineta predsednice Vlade Srbije, Ministarstvom kulture, Gradom Beogradom i Muzejom grada Beograda.

Pored toga, sanacija i revitalizacija nalazišta delimično je finansirana iz sredstava Ambasadorskog fonda za zaštitu kulturne baštine (AFCP), kao i Ambasade SAD u Srbiji.

Saniranje klizišta je prvi korak u uređenju lokaliteta prema usvojenom arhitektonsko-urbanističkom rešenju, kako bi ono postalo nezaobilazna stanica na turističkoj i kulturnoj mapi Evrope.

Direktorka pomenutog zavoda Dubravka Đukanović istakla je zbog čega je važno izvršiti sanaciju klizišta.

– Sanacija klizišta je preduslov za uređenje najuže zone arheološkog nalazišta i izgradnju Centra za posetioce. Pored sanacije, ključna je izgradnja drenažnog kolektora za atmosferske i otpadne vode, kako bi se dugoročno rešio problem erozije na lokalitetu. Ovim rešavamo i višedecenijski problem stanovništva u neposrednoj blizini lokaliteta, koje će u narednoj fazi biti priključeno na ovaj kolektor – objasnila je Đukanovićeva.

Arheološko nalazište Belo brdo u Vinči jedno je od najznačajnijih lokaliteta neolitske kulture i poznato je po počecima urbanog života u zajednicama, razvoju kreativnosti i umetničkog zanatstva, kao i tehnološkoj revoluciji – prvog topljenja metala na svetu.

Izvršni menadžer projekta dr Miroslav Kočić naveo je šta podrazumeva faza sanacije i na koji način će doprineti daljim arheološkim istraživanjima.

– Projekat sanacije podrazumeva izgradnju potpornih armiranih šipova na prostoru dunavske obaloutvrde ispred lokaliteta, štiteći najugroženiji sektor arheološkog nalazišta Belo brdo u Vinči. Zavesa šipova će zaustaviti klizanje terena i omogućiti stabilizaciju za dalja arheološka istraživanja. Na ostalim sektorima lokaliteta će biti postavljena mreža instrumenata koji će omogućiti najsavremeniji monitoring na prostoru celog lokaliteta. U ovoj fazi sanacije će biti izvedena i izgradnja zida od armiranog sedimenta celom dužinom lokaliteta, koja ima funkciju zaštite od visokih voda Dunava, ali i dejstvo stabilizovanja klizišta – objasnio je Kočić.

Podsećamo da usvojeno rešenje uređenja nalazišta ima za cilj da postane svojevrsni muzej na otvorenom, izgradnju Centra za posetioce, uređenje priobalja lokalne reke Bolečice i Dunava, kao i izgradnju Naučno-istraživačkog centra.

Na zvaničnom predstavljanju projekta krajem prošle godine, premijerka Ana Brnabić izjavila je da ovakav pristup pokazuje promenjen odnos Srbije prema kulturnom nasleđu, kao i da ima želju da arheološki lokalitet Belo brdo u Vinči postane evropski i svetski centar za izučavanje neolita. Ona je dodala da se nada da će uskoro doći do procene univerzalne vrednosti za upis Vinče na Listu svetske kulturne i prirodne baštine.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Petković: Za nas je Ustav Republike Srbije svetinja

(Foto: kim.gov.rs)  Zajednica srpskih opština predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i odbijanje Prištine da punih deset godina ispuni svoju obavezu iz dijaloga direktno je omogućilo Aljbinu Kurtiju da sprovodi teror,...

Više...