Počinje sanacija klizišta i obnova arheološkog nalazišta Vinča

od strane | 08/03/2023 | Kultura, Srbija

(Foto: Youtube printskrin)

  Nakon decenija zanemarivanja, započeta je sanacija klizišta na neolitskom lokalitetu Belo brdo u Vinči, usled kojeg je, ne samo naše, već i svetsko arheološko nasleđe godinama nepovratno odlazilo u Dunav, saopštili su iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Vlada Srbije će kroz kapitalni projekat uložiti više od 3 miliona evra kako bi se nalazište očuvalo zarad proučavanja neolitske kulture u Evropi.

Kapitalni projekat implementira Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, u saradnji sa nacionalnom platformom Srbija stvara u okviru Kabineta predsednice Vlade Srbije, Ministarstvom kulture, Gradom Beogradom i Muzejom grada Beograda.

Pored toga, sanacija i revitalizacija nalazišta delimično je finansirana iz sredstava Ambasadorskog fonda za zaštitu kulturne baštine (AFCP), kao i Ambasade SAD u Srbiji.

Saniranje klizišta je prvi korak u uređenju lokaliteta prema usvojenom arhitektonsko-urbanističkom rešenju, kako bi ono postalo nezaobilazna stanica na turističkoj i kulturnoj mapi Evrope.

Direktorka pomenutog zavoda Dubravka Đukanović istakla je zbog čega je važno izvršiti sanaciju klizišta.

– Sanacija klizišta je preduslov za uređenje najuže zone arheološkog nalazišta i izgradnju Centra za posetioce. Pored sanacije, ključna je izgradnja drenažnog kolektora za atmosferske i otpadne vode, kako bi se dugoročno rešio problem erozije na lokalitetu. Ovim rešavamo i višedecenijski problem stanovništva u neposrednoj blizini lokaliteta, koje će u narednoj fazi biti priključeno na ovaj kolektor – objasnila je Đukanovićeva.

Arheološko nalazište Belo brdo u Vinči jedno je od najznačajnijih lokaliteta neolitske kulture i poznato je po počecima urbanog života u zajednicama, razvoju kreativnosti i umetničkog zanatstva, kao i tehnološkoj revoluciji – prvog topljenja metala na svetu.

Izvršni menadžer projekta dr Miroslav Kočić naveo je šta podrazumeva faza sanacije i na koji način će doprineti daljim arheološkim istraživanjima.

– Projekat sanacije podrazumeva izgradnju potpornih armiranih šipova na prostoru dunavske obaloutvrde ispred lokaliteta, štiteći najugroženiji sektor arheološkog nalazišta Belo brdo u Vinči. Zavesa šipova će zaustaviti klizanje terena i omogućiti stabilizaciju za dalja arheološka istraživanja. Na ostalim sektorima lokaliteta će biti postavljena mreža instrumenata koji će omogućiti najsavremeniji monitoring na prostoru celog lokaliteta. U ovoj fazi sanacije će biti izvedena i izgradnja zida od armiranog sedimenta celom dužinom lokaliteta, koja ima funkciju zaštite od visokih voda Dunava, ali i dejstvo stabilizovanja klizišta – objasnio je Kočić.

Podsećamo da usvojeno rešenje uređenja nalazišta ima za cilj da postane svojevrsni muzej na otvorenom, izgradnju Centra za posetioce, uređenje priobalja lokalne reke Bolečice i Dunava, kao i izgradnju Naučno-istraživačkog centra.

Na zvaničnom predstavljanju projekta krajem prošle godine, premijerka Ana Brnabić izjavila je da ovakav pristup pokazuje promenjen odnos Srbije prema kulturnom nasleđu, kao i da ima želju da arheološki lokalitet Belo brdo u Vinči postane evropski i svetski centar za izučavanje neolita. Ona je dodala da se nada da će uskoro doći do procene univerzalne vrednosti za upis Vinče na Listu svetske kulturne i prirodne baštine.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...