Počela oštrija kontrola vozača koji ne stanu na crveno svetlo

od strane | 10/02/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Freepik)

  Saobraćajna policija je počela da primenjuje ostrije mere i da sankcioniše vozače koji ne zaustave vozilo na crveno svetlo na semaforu ispred raskrsnice ili obeleženog pešačkog prelaza, a kazne će stizati na osnovu snimaka zabeleženih kamerama sistema video-nadzora grada Beograda.

Za prolazak vozila na crveno, odnosno za nezaustavljanje vozila ispred pešačkog prelaza koji je regulisan semaforima, Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisana je novčana kazna od 20.000 do 40.000 dinara.

Uz novčani deo kazne dobijaju se i kazneni poeni, i sledi zabrana upravljanja vozilom.

Ukoliko za deset minuta dva puta prođe na crveno svetlo, vozač će biti kažnjen i za nasilničku vožnju.

Takođe, kako je navedeno, propisana je i kazna zatvora u trajanju do 30 dana, a vozač koji je nepropisno vozio dobiće šest kaznenih poena i zabranu upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje tri meseca.

Kamere ispred raskrsnica ili pešačkih prelaza na kojima je saobraćaj regulisan semaforima, pomoću softvera detektovaće vozila koja prođu semafor na crveno i automatski će se beležiti video-snimak prekršaja, a korisnik takvog vozila dobiće poziv da u roku od osam dana dostavi potpune i tačne podatke o identitetu osobe koja je učinila prekršaj.

Ukoliko vozilom u trenutku prekršaja nije upravljao vlasnik, dužan je da dostavi pismenu izjavu overenu od strane nadležnog organa na osnovu koje se može utvrditi koje lice je upravljalo vozilom u tom periodu.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Petković: Za nas je Ustav Republike Srbije svetinja

(Foto: kim.gov.rs)  Zajednica srpskih opština predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i odbijanje Prištine da punih deset godina ispuni svoju obavezu iz dijaloga direktno je omogućilo Aljbinu Kurtiju da sprovodi teror,...

Više...