Počela oštrija kontrola vozača koji ne stanu na crveno svetlo

od strane | 10/02/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Freepik)

  Saobraćajna policija je počela da primenjuje ostrije mere i da sankcioniše vozače koji ne zaustave vozilo na crveno svetlo na semaforu ispred raskrsnice ili obeleženog pešačkog prelaza, a kazne će stizati na osnovu snimaka zabeleženih kamerama sistema video-nadzora grada Beograda.

Za prolazak vozila na crveno, odnosno za nezaustavljanje vozila ispred pešačkog prelaza koji je regulisan semaforima, Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisana je novčana kazna od 20.000 do 40.000 dinara.

Uz novčani deo kazne dobijaju se i kazneni poeni, i sledi zabrana upravljanja vozilom.

Ukoliko za deset minuta dva puta prođe na crveno svetlo, vozač će biti kažnjen i za nasilničku vožnju.

Takođe, kako je navedeno, propisana je i kazna zatvora u trajanju do 30 dana, a vozač koji je nepropisno vozio dobiće šest kaznenih poena i zabranu upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje tri meseca.

Kamere ispred raskrsnica ili pešačkih prelaza na kojima je saobraćaj regulisan semaforima, pomoću softvera detektovaće vozila koja prođu semafor na crveno i automatski će se beležiti video-snimak prekršaja, a korisnik takvog vozila dobiće poziv da u roku od osam dana dostavi potpune i tačne podatke o identitetu osobe koja je učinila prekršaj.

Ukoliko vozilom u trenutku prekršaja nije upravljao vlasnik, dužan je da dostavi pismenu izjavu overenu od strane nadležnog organa na osnovu koje se može utvrditi koje lice je upravljalo vozilom u tom periodu.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Tamara Vučić i Peng Lijuan obišle Narodni muzej Srbije

(Foto: Tanjug/Jadranka Ilić)  Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić obišla je danas sa suprugom predsednika Kine profesorkom Peng Lijuan Narodni muzej Srbije gde je kineska gošća mogla da se upozna sa značajnim srpskim slikarskim delima, ali i rukotvorinama "Etno...

Više...