Planeta obeležava 1. mart kao Dan invalidskih kolica

od strane | 01/03/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Freepik)

  Povodom Međunarodnog dana invalidskih kolica, Ministartvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nastoji da reši problem nedovoljne pristupačnosti javnim ustanovama i površinama za osobe sa invaliditetom.

Ministarstvo je ukazalo da u Srbiji postoji više desetina hiljada ljudi, koji koriste invalidska kolica, a koja im omogućavaju kretanje i kvalitetniji život.

Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom Ministarstva i Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom Srbije u januaru 2020. pokrenuli su zajedničku kampanju „Srbija bez barijera“, kako bi realizovali aktivnosti čiji je cilj unapređenje i promovisanje prava i mogućnosti osoba sa invaliditetom.

U okviru kampanje do sada je izgrađeno više od 100 rampi, pa su mnogobrojne ustanove širom Srbije postale pristupačne i realizovano je preko 100 adaptacija i opremanja prostorija udruženja osoba sa invaliditetom.

Ministarstvo navodi da je Srbija, Zakonom o planiranju i izgradnji, prepoznala značaj nesmetanog pristupa i kretanja osoba koje koriste invalidska kolica, a kojim je propisano da zgrade, ulice, trgovi i parkovi moraju da se grade i održavaju tako da svim korisnicima, među kojima su i osobe sa invaliditetom, omogućavaju jednak pristup.

Povodom ovog dana koji se obeležava svakog 1. marta, organizuju se različiti događaji i aktivnosti, kada korisnici invalidskih kolica promovišu pozitivan uticaj invalidskih kolica na njihovo uključivanje u širu društvenu zajednicu i svakodnevne životne tokove.

Inače, Međunarodni dan invalidskih kolica obeležava se od 2008. na inicijativu Stiva Vilkinsona iz SAD u cilju širenja svesti o značaju koja invalidska kolica imaju za osobe sa invaliditetom.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: