PKS vodi srpske firme na 19 svetskih sajmova

od strane | 13/01/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Pixabay)

  Privredna komora Srbije (PКS) i Razvojna agencija Srbije (RAS) ove godine će više stotna domaćih kompanija odvesti na 19 najprestižnijih svetskih sajamskih smotri.

Kako navodi PKS, u ponudi će biti i tri nova sajma. To su sajam vina, hrane i gejming industrije – u aprilu Vinitaly u Veroni, u junu Foodex Saudi u Rijadu i Gamescom u Кelnu, koji će se održati krajem avgusta.
Firme prehrambenog sektora spremaju izvoznu ponudu za četiri sajma u februaru: Prodexpo u Moskvi, Fruit Logistica u Berlinu, Biofach u Nirnbergu i Gulfood u Duabiju.

U martu će Nemačka biti domaćin Sajma vina i alkoholnih pića Prowein, Dizeldorf i Embedded World, Nirnberg, sajma integrisane elektronike, dok će u aprilu osim na Vinitaly, kompanije iz Srbije izlagati i na Hannover Messe, sajmu industrijske tehnologije.

U maju su Međunarodni sajam privrede u Mostaru i robnih marki PLMA u Amsterdamu.

Rukovodilac Centra za sajmove u PКS Jovanka Ćalina rekla je da je najviše interesovanja za sajmove iz prehrambene industrije i da je na tim manifestacijama najveći broj izlagača.

– Iako su u ponudi mnoge onlajn platforme koje povezuju kompanije i omogućavaju promociju proizvoda, izvozno orjentisane kompanije su više nego ikada zainteresovane za direktno učešće na sajmovima i za priliku da dođu do novih tržišta, kupaca i poslovnih partnera – istakla je ona.

Podsetila je da je prethodne godine PКS u saradnji sa RAS organizovala učešće srpske privrede na 13 međunarodnih sajmova i jednu poslovnu misiju “Novo izvozno tržište Jordana“. U okviru pomenute misije održano je preko 60 B2B sastanaka sa privrednicima Jordana.

– Na ovim sajmovima učestvovale su 224 srpske kompanije, a imale su skoro 6.000 sastanaka. Potpisano je 48 ugovora, a očekivana vrednost izvoznih poslova je skoro 60 miliona evra – zaključuje Ćalina.

Izvor: Beta

Preporučene vesti:

Petković: Za nas je Ustav Republike Srbije svetinja

(Foto: kim.gov.rs)  Zajednica srpskih opština predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i odbijanje Prištine da punih deset godina ispuni svoju obavezu iz dijaloga direktno je omogućilo Aljbinu Kurtiju da sprovodi teror,...

Više...