PKS vodi srpske firme na 19 svetskih sajmova

od strane | 13/01/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Pixabay)

  Privredna komora Srbije (PКS) i Razvojna agencija Srbije (RAS) ove godine će više stotna domaćih kompanija odvesti na 19 najprestižnijih svetskih sajamskih smotri.

Kako navodi PKS, u ponudi će biti i tri nova sajma. To su sajam vina, hrane i gejming industrije – u aprilu Vinitaly u Veroni, u junu Foodex Saudi u Rijadu i Gamescom u Кelnu, koji će se održati krajem avgusta.
Firme prehrambenog sektora spremaju izvoznu ponudu za četiri sajma u februaru: Prodexpo u Moskvi, Fruit Logistica u Berlinu, Biofach u Nirnbergu i Gulfood u Duabiju.

U martu će Nemačka biti domaćin Sajma vina i alkoholnih pića Prowein, Dizeldorf i Embedded World, Nirnberg, sajma integrisane elektronike, dok će u aprilu osim na Vinitaly, kompanije iz Srbije izlagati i na Hannover Messe, sajmu industrijske tehnologije.

U maju su Međunarodni sajam privrede u Mostaru i robnih marki PLMA u Amsterdamu.

Rukovodilac Centra za sajmove u PКS Jovanka Ćalina rekla je da je najviše interesovanja za sajmove iz prehrambene industrije i da je na tim manifestacijama najveći broj izlagača.

– Iako su u ponudi mnoge onlajn platforme koje povezuju kompanije i omogućavaju promociju proizvoda, izvozno orjentisane kompanije su više nego ikada zainteresovane za direktno učešće na sajmovima i za priliku da dođu do novih tržišta, kupaca i poslovnih partnera – istakla je ona.

Podsetila je da je prethodne godine PКS u saradnji sa RAS organizovala učešće srpske privrede na 13 međunarodnih sajmova i jednu poslovnu misiju “Novo izvozno tržište Jordana“. U okviru pomenute misije održano je preko 60 B2B sastanaka sa privrednicima Jordana.

– Na ovim sajmovima učestvovale su 224 srpske kompanije, a imale su skoro 6.000 sastanaka. Potpisano je 48 ugovora, a očekivana vrednost izvoznih poslova je skoro 60 miliona evra – zaključuje Ćalina.

Izvor: Beta

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...