PKS: Ronjenje nova značajna privredna delatnost u Srbiji

od strane | 10/02/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: PKS)

  U Privrednoj komori Srbije (PKS), učesnici radionice „Potencijal za razvoj i unapređenje sektora komercijalnog ronjenja u Srbiji“, istakli su da se planira realizacija velikog broja infrastrukturnih projekata, kao i da nova značajna privredna delatnost bi mogla da postane ronjenje i to komercijalno, industrijsko, poslovno i rekreativno.

Tržište ronilačke opreme će dostići vrednost od 5,5 milijarde dolara do kraja 2023. rečeno je na skupu.

Događaj je na jednom mestu okupio predstavnike vojske i policije, akademske zajednice, kao i predstavnike sektora komercijalnog ronjenja, korisnika usluga ronjenja, regulatornih institucija, a sa ciljem razmene različitih iskustava i podizanje svesti za osnaživanje i rast ovog sektora.

Radionica je okupila i specijalne goste iz SAD Tonija Grinvuda, izvršnog direktora Međunarodnog udruženja ronilačkih izvođača radova (ADCI) Fila Njuzsuma i šefa za inovacije u kompaniji „SmartDives“ iz UAE Jovanu Sokolović.

Primena ronilačkog znanja i veština je mnogo svestranija, te ne uključuje samo spasilačke akcije, navodi ekspert za oblast ronjenja i predsednik konsultantske kompanije Diving Safety Management Services (DSMS) Toni Grinvud.

– Ronjenje kao rastuća komercijalna delatnost nalazi sve veću primenu u različitim oblastima privrede a stručne obuke, znanje i iskustvo neprocenjivi su za opstanak brojnih korporacija koje zavise od veština ronilaca – poručio je Grinvud.

Bojana Krstić iz Službe za inovacije PKS je istakla da su učesnici imali priliku da se upoznaju sa internacionalnim standardima i novim propisima u oblasti ronjenja i podvodnih radova, svetskim dostignućima u oblasti hidrotehničkih radova i razvoju podvodnih robotizovanih aparata, kao i metodologiji i sistemima za ronjenje.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: