PKS: Izvoz organske hrane porastao na 60 miliona evra

od strane | 26/01/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Freepik)

  Vrednost izvoza organske hrane iz Srbije skočila je 30 puta, sa dva miliona evra u 2012. na 60 miliona evra za vreme pandemije, u 2021. godini, navela je Privredna komora Srbije.

Rukovodilac Službe za organsku proizvodnju PKS Dimitrije Ivanović ukazuje na to koliko je napredovala organska proizvodnja u Srbiji.

– Organska proizvodnja u Srbiji raste neverovatnom brzinom. Od 2012. godine kada je bilo dva miliona evra izvoza, sledi eksponencijalni rast na 60 miliona u 2021. godini – rekao je Ivanović.

Srbija beleži cifru od 7.000 proizvođača organske hrane, istaknuto je u saopštenju PKS.

U svetu je vrednost tržišta organskih proizvoda 2020. bila oko 126 milijardi evra, dok je 1999. približno 200.000 ljudi proizvodilo organsku hranu, a pre dve dve godine njih je bilo 3,4 miliona.

PKS je najavio ovogodišnji Međunarodni specijalizovani sajam organske hrane “BIOFACH”u Nemačkoj, na kome će čak 12 srpskih kompanija predstaviti svoje proizvode i plasirati ih na nova tržišta.

Inače, BIOFACH predstavlja najveći svetski sajam u oblasti organske proizvodnje koji se svakog februara održava u Nirnbergu od 1990. Sajam okuplja više od 3.000 izlagača i obiđe ga preko 50.000 posetilaca iz više od 130 zemalja.

Pomenuti Sajam je sveobuhvatnog sadržaja, pored međunarodne izložbe organskog sektora, to je mesto trgovine i poslovanja, kao i prilika za kreiranje novih trendova unutar ovog sektora.

Izvor: Privredna komora Srbije

Preporučene vesti:

Petković: Za nas je Ustav Republike Srbije svetinja

(Foto: kim.gov.rs)  Zajednica srpskih opština predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i odbijanje Prištine da punih deset godina ispuni svoju obavezu iz dijaloga direktno je omogućilo Aljbinu Kurtiju da sprovodi teror,...

Više...