PKS: Izvoz organske hrane porastao na 60 miliona evra

od strane | 26/01/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Freepik)

  Vrednost izvoza organske hrane iz Srbije skočila je 30 puta, sa dva miliona evra u 2012. na 60 miliona evra za vreme pandemije, u 2021. godini, navela je Privredna komora Srbije.

Rukovodilac Službe za organsku proizvodnju PKS Dimitrije Ivanović ukazuje na to koliko je napredovala organska proizvodnja u Srbiji.

– Organska proizvodnja u Srbiji raste neverovatnom brzinom. Od 2012. godine kada je bilo dva miliona evra izvoza, sledi eksponencijalni rast na 60 miliona u 2021. godini – rekao je Ivanović.

Srbija beleži cifru od 7.000 proizvođača organske hrane, istaknuto je u saopštenju PKS.

U svetu je vrednost tržišta organskih proizvoda 2020. bila oko 126 milijardi evra, dok je 1999. približno 200.000 ljudi proizvodilo organsku hranu, a pre dve dve godine njih je bilo 3,4 miliona.

PKS je najavio ovogodišnji Međunarodni specijalizovani sajam organske hrane “BIOFACH”u Nemačkoj, na kome će čak 12 srpskih kompanija predstaviti svoje proizvode i plasirati ih na nova tržišta.

Inače, BIOFACH predstavlja najveći svetski sajam u oblasti organske proizvodnje koji se svakog februara održava u Nirnbergu od 1990. Sajam okuplja više od 3.000 izlagača i obiđe ga preko 50.000 posetilaca iz više od 130 zemalja.

Pomenuti Sajam je sveobuhvatnog sadržaja, pored međunarodne izložbe organskog sektora, to je mesto trgovine i poslovanja, kao i prilika za kreiranje novih trendova unutar ovog sektora.

Izvor: Privredna komora Srbije

Preporučene vesti:

Tamara Vučić i Peng Lijuan obišle Narodni muzej Srbije

(Foto: Tanjug/Jadranka Ilić)  Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić obišla je danas sa suprugom predsednika Kine profesorkom Peng Lijuan Narodni muzej Srbije gde je kineska gošća mogla da se upozna sa značajnim srpskim slikarskim delima, ali i rukotvorinama "Etno...

Više...