PKS: Dobar start privrede na početku godine, najveći izazovi energenti i sirovine

od strane | 15/02/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Freepik)

   Najnovija anketa Privredne komore Srbije (PKS) pokazala je da su snabdevanje energentima, poremećaj sirovina na tržištu repromaterijala i geopolitički rizici, poput mogućeg prekida lanaca snabdevanja, najveći izazovi za srpske privrednike u prvom kvartalu ove godine.

Kako PKS navodi, privreda Srbije kao vodeća na prostoru Zapadnog Balkana, ostvarila je rast privredne aktivnosti u četvrtom kvartalu od oko 0,4 procenta, što je nakon jedan odsto u trećem kvartalu pokazatelj osetnog usporavanja privredne aktivnosti u drugom delu godine.

Na osnovu tih podataka se može reći, zaključuje PKS, da će ukupan rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prošloj godini kada budu konačni svi podaci, sasvim izvesno biti u ciljanom intervalu Narodne banke Srbije (NBS) između dva i tri odsto, odnosno oko 2,3 procenta.

Međunarodne finansijske institucije, kao što su Svetska banka i MMF su tokom prethodne godine korigovale najniže prvobitne projekcije rasta BDP Srbije, pa tako u ovoj godini očekuju rast 2,3 odsto i 2,7 procenata respektivno.

Istraživanje PKS rađeno je na uzorku od skoro 1.700 kompanija i pokazuje da većina ispitanika na početku 2023. očekuje nastavak održivih uslova za poslovanje, i to 63 odsto poslovnih subjekata naspram 37 odsto koji prognoziraju smanjenje.

Među kompanijama koje su izrazile optimistične prognoze ističu se predstavnici komunalnih delatnosti, saobraćaja i energetike, dok najviše strepe anketirani predstavnici drvne industrije i turizma.

Kako je navedeno, rast troškova inputa, kod 71 odsto kompanija u četvrtom u odnosu na treći kvartal prošle godine izaziva određenu dozu zabrinutosti.

Cene gotovih proizvoda i usluga povećalo je 38 odsto anketiranih, dok 58 procenata ispitanika nije menjalo cene.

Kako ističu privrednici, niže cene resursa ključni su faktor efikasnijeg poslovanja i iskorišćenosti kapaciteta.

Ankete pokazuju da među privrednicima postoji umereni optimizam kada je u pitanju prvi kvartal ove godine u pogledu kretanja izvoza, tako da četvrtina ispitanika očekuje rast, 52 odsto isti nepromenjeni nivo, dok 23 odsto smatra da će se smanjiti izvozne aktivnosti.

Iz PKS navode i da stabilnu situaciju očekuju uvoznici.

Kada je reč o investicijama, anketa pokazuje da 57 procenata kompanija planira nove investicije u ovoj godini, a da čak 88 odsto procenjuje da će imati povećan ili isti obim ulaganja i to najviše u uvoznu i domaću opremu, građevinske objekte i zemljište.

Podsticaje državnih institucija i lokalnih samouprava koristilo je 16 odsto anketiranih privrednih subjekata, a čak 80 procenata ispitanih je reklo da raspolaže dovoljnim sredstvima za optimalno finansiranje poslovanja.

Rezultati ankete PKS pokazuju i da je krajem prošle i početkom ove godine zaposlenost stabilna, a čak 93 odsto ispitanika ne očekuje smanjenje broja radnika.

Kompanije koje su učestvovale u januarskoj anketi PKS zapošljavaju više od 265.000 radnika, a u periodu pre dve godine su ostvarile 26 milijardi evra poslovnog prihoda.

Prema podacima Uprave carina u četvrtom kvartalu 2022. su dostigle robni izvoz vredan 9,3 milijardi evra, što je 28 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine. Oko 17 odsto kompanija iz uzorka imaju strani osnivački kapital.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...