Petina gradova i opština u Srbiji digitalizovalo usluge

od strane | 04/02/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Freepik)

  Na osnovu rezultata merenja razvoja lokalnih samouprava prema Lokalnom indeksu e-Uprave, koji je predstavljen javnosti, petina usluga i postupaka gradova i opština je digitalizovana, a 14 odsto gradova ima strategiju za razvoj.

To su pokazali rezultati prvog pilot merenja novouspostavljenog Lokalnog indeksa e-Uprave (LEI), koji meri napredak opština i gradova u razvoju elektronske uprave.

Kako je rečeno, Niš i Vranje mogu da se pohvale najboljim učinkom.

Pored toga što imaju najefikasniju e-Upravu, to su i jedine lokalne samouprave svrstane u kategoriju više razvijenih. U srednje razvijenim je 57 gradova i opština, dok je 60 u kategoriji niže razvijenih.

Među visoko razvijenim, ali i nerazvijenim, nema nijedne lokalne samouprave.

Trenutna razvijenost e-Uprave na lokalu ocenjena je kao srednje razvijena sa 40 odsto ispunjenosti kriterijuma LEI indeksa.

Potpredsednik upravnog odbora NALEDA-a Nikola Dašić kaže da je sprovedena obuka u kojoj je učestvovalo oko 147 lokalnih samouprava u cilju unapređivanja kadrova za pružanje elektronskih usluga.

– Vrednost indeksa pokazuje gde treba usmeriti podršku za dalji razvoj elektronske uprave – rekao je Dašić.

Koordinatorka za regulatornu reformu NALED-a Jelena Milutinović kazala je da je podatke upitnika popunilo 119 opština navodeći da su prema skali koja ocenjuje razvoj elektronske uprave Niš i Vranje dobili ocenu 4, dok su ostale opštine i gradovi dobile niže ocene.

Zamenik direktora Kancelarije za IT i e-Upravu Zoran Mišić naveo je da je državni organi imaju trenutno registrovano 880 usluga od kojih su 729 namenjene građanima.

– Imamo preko 600.000 korisnika koji su se uz pomoć digitalnog servisa obučavali za polaganje vozačkog ispita u poslednjih sedam godina. Pored ovog servisa postoje i digitalni servisi poput moja prva plata, e-beba, e-vrtić – navodi Mišić.

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Čedomir Rakić rekao je da će pomoću LEI indeksa ministarstvo ubuduće detektovati opštine koje nisu sprovele digitalizaciju i pružiti im podršku u razvoju.

– Ministarstvo državne uprave i samouprave instistira na regionalnom razvoju i ovaj indeks će ukazati na lokalne samouprave kojima je potrebna pomoć pri digitalizaciji e-Uprave. Uveren sam da će manje lokalne samouprave ovo shvatiti kao priliku da unaprede servise – kazao je Rakić.

Šef odeljenja za saradnju Delegacije EU u Srbiji Nikola Bertolini naveo je da je za Srbiju važno da akcenat stavi na digitalizaciju usluga na lokalnom nivou zbog decentralizacije koje zahteva Unija.

– Ovaj projekat stavlja akcenat na evropski princip supsidijarnosti. Evropska integracija se ne odvija samo na centralnom nivou, 70 odsto politika EU se implementira na lokalnom nivou, zato stavljamo akcenat na digitalizaciju i dostupnost informacija – zaključuje Bertolini.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...