Ova zanimanja su najtraženija u Srbiji

od strane | 17/01/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Freepik)

Proteklih godina na tržištu rada u Srbiji primetan je nedostatak određenih kadrova, pre svega zanatskih zanimanja.

Najtraženije oblasti u kojima je i bilo najviše mogućnosti za zaposlenje u prethodnoj godini bile su trgovina, prodaja, IT, mašinstvo, administracija i ugostiteljstvo.

Poslodavci su najviše raspisivali oglase za prodavce, vozače, magacionere, administrativne radnike kao i radnike u proizvodnji, te su i kandidati najviše konkurisali za te pozicije. Potrebni sui m i elektroinženjeri, diplomirani farmaceuti, ali i advokatski pripravnici.

Kada se pogledaju svi oglasi, i dalje se u većoj meri traže radnici sa nižim stepenom kvalifikacija. Čak 61 odsto oglasa bilo je namenjeno onima sa srednjom stručnom spremom, a čak 4 odsto za one koji imaju samo osnovno obrazovanje. Svega 35 odsto oglasa ponuđeno je kandidatima sa višim kvalifikacijama ili fakultetom.

Tako je prema prema podacima Infostuda, najveći deficit bio izražen za pozicije kao što su magacioner, konobar, kuvar, mesar, higijeničar, ali nam u velikoj meri nedostaju i građevinski radnici, vozači i zanatlije poput automehaničara i vodoinstalatera.

Poslodavci koji su prošle godine bili u potrazi za novim kadrovima, bili su pristupačniji i u zapošljavanju studenata te je tako preko 10.000 oglasa, što čini 14 odsto oglasa, bilo dostupno svima njima koji prave prve korake na tržištu rada.

Analiza pokazuje da je više od 6.000 oglasa bilo dostupno osobama sa invaliditetom, a među ponuđenim radnim mestima najviše mogućnosti bilo je u IT oblastima, prodaji, pozivnim centrima, administraciji, marketingu, logistici i mašinstvu.

Tokom prošle godine najmanje je bilo kandidata koji su tražili posao bez radnog iskustva, svega 16odsto. Kao i prethodnih godina najveći udeo onih koji su bili u potrazi za poslom čine kandidati sa 10 i više godina radnog staža, čak 35 procenata. Trećina kandidata imala je do pet godina iskustva, a svaki peti od pet do deset godina.

Prema podacima Centra za zapošljavanje Infostud, prošle godine bilo je 13 odsto više (76.247 oglasa) raspisanih konkursa nego 2021. godine.

Broj kandidata koji su bili u potrazi za zaposlenjem bio je manji za 2 odsto u odnosu na prethodnu godinu i iznosio je 237.897.

Takođe, prosečan broj konkurisanja u znatnom je padu i prethodne godine iznosi 47 po jednom oglasu, dok je 2021. bio 57.

Izvor: Infostud

tagovi: posao | srbija | zanimanje

Preporučene vesti: