Otvoren peti Kineski festival svetla u Beogradu na vodi

od strane | 22/01/2023 | Kultura, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Kineski festival svetla ove godine je po peti put otvoren u subotu uveče u Beogradu na vodi, na Sava promenadi, ispred tržnog centra „Galerija“ i trajaće do 5. februara. Ulaz za sve posetioce je besplatan.

Radoznali posetioci uglavnom sa decom moći će da posmatraju sa velikom pažnjom veoma maštovitu i sadržajnu izložbu, da se slikaju ispred pravog spektakla sa pogledom na reku i Kulu Beograd.

Postavljeni su svetlosni lampioni kojima se tradicionalno obeležava proslava kineske Nove godine u Srbiji, inače lunarna godina zeca.

Na inicijativu svestranog muzičkog umetnika, multi-instrumentaliste Slobodana Trkulje, realizuje se ova manifestacija, jer on već godinama radi na kulturnoj razmeni Kine i Srbije.

Kineski festival svetla zasijao je i obradovao decu i odrasle u dva grada – Beogradu i Novom Sadu, a muzičar je ostao u Novom Sadu da prisustvuje vizuelnom programu kakav je Kineski festival svetla.

– Ponosan sam i srećan što je ovaj festival postao tradicionalni i što već petu godinu zaredom uspevamo da na ovaj način prikažemo lepotu kineske tradicije, i unesemo malo svetlosti i radosti u svakodnevnicu – kazao je Trkulja.

On je podelio svoja zapažanja i utiske o ovoj manifestaciji i istakao šta je to što je posebno zanimljivo što posetioci ne treba da propuste da vide.

– U svetlosnim lampionima uživaju sve generacije, zanimljivi su pođednako i mališanima i starijima. Svake godine je zabeležena velika posećenost, te verujem da će tako biti i ovog puta. Prošetajte sa najmilijima, razgledajte, uživajte i slobodno se fotografišite – obratio se umetnik.

Tako će do 5. februara na Sava promenadi u prestonici Srbije i u Limanskom parku Novog Sada biti postavljeni čuveni svetlosni lampioni.

Kao i prethodnih godina, na festivalu će zasijati različite instalacije koje predstavljaju duh tradicije i simbolike drevne Kine kao što su životinjsko carstvo, zmajevi, magični jeleni, čudnovate ribe, afričke životinje…

Na izložbi se još mogu videti lopte, kugle, lokvanji, lotosi, ribe… Naravno, tu su i nezaobilazna dva gigantska zmaja kao simboli Kineske nove godine, a između njih je privlačna vatrena fontana, cveće u kuglama, visoke i manje svetleće pečurke.

Glavna atrakcija je nesumnjivo čudesni bajkoviti životinjski svet, Zoološki vrt ili rezervat – žirafa sa šarenim tufnama, ružičasti lav, tigar, zebra sa plavo belim prugama, košute i jeleni sa svetiljkama, zaljubljeni parovi paunova i fazana, plavi i šareni nosorozi, kao i žabe u svom svetu bara i močvara sa lokvanjima.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: