Otvoren Međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva „Agro Belgrade“

od strane | 26/01/2023 | Selo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Na Beogradskom sajmu danas je otvoren Međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva „Agro Belgrade“. Otvarajući ovu manifestaciju ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković istakla je da Srbija kroz budžet i na druge načine podržava poljoprivrednike i izvoz hrane iz Srbije.

Grad Beograd je suorganizator sajma, a gradonačelnik prestonice Aleksandar Šapić naveo je da Beograd ima 153.000 hektara korišćenog poljoprivrednog zemljišta i 30.000 poljoprivrednih gazdinstava.

– Beograd od svih lokalnih samouprava najviše izdvaja za poljoprivredu, a posebno za mlade poljoprivrednike i proizvođače organskih proizvoda. Ove godine smo skoro za duplo povećali podsticajna sredstva za mlade poljoprivrednike – rekao je on.

Na otvaranju sajma govorili su i ambasadori SAD i Holandije u Srbiji Kristofer Hil i Joost Reintjes,  Republike Srpske i Crne Gore , Savo Minić i Vladimir Joković.

Na izložbenom prostoru od oko 30.000 kvadrata predstavlja se više od 500 izlagača iz zemlje i sveta, sa ponudom iz oblasti svežeg, smrznutog i prerađenog voća, povrća i grožđa, poljoprivredne mehanizacije, sistema za navodnjavanje, protivgradne zaštite, rasadnika, semenskih i hemijskih kuća i drugih segmenata neophodnih za uspešno bavljenje ovim granama poljoprivrede.

Osim izložbenog dela sajam će imati i konferencijski deo, a na stručnim konferencijama i sastancima stručnjaci i predstavnici institucija, kompanija, velikih evropskih i domaćih lanaca, kupaca i distributera razgovaraće o aktuelnim temama iz oblasti voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva, tržišta voća i povrća, klimatskih promena i njihovog uticaja na promene u proizvodnji voća i povrća i brojne druge.

Sajam „Agro Belgrade 2023“ organizuje se uz podršku projekta „Velika mala privreda“ koji finansira USAID, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Grada Beograda i NALED-a, a zemlja partner sajma je Holandija.

Sajam se održava u halama 1, 1A i 2 i trajaće do subote 28. januara.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...