Otvoren Međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva „Agro Belgrade“

od strane | 26/01/2023 | Selo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Na Beogradskom sajmu danas je otvoren Međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva „Agro Belgrade“. Otvarajući ovu manifestaciju ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković istakla je da Srbija kroz budžet i na druge načine podržava poljoprivrednike i izvoz hrane iz Srbije.

Grad Beograd je suorganizator sajma, a gradonačelnik prestonice Aleksandar Šapić naveo je da Beograd ima 153.000 hektara korišćenog poljoprivrednog zemljišta i 30.000 poljoprivrednih gazdinstava.

– Beograd od svih lokalnih samouprava najviše izdvaja za poljoprivredu, a posebno za mlade poljoprivrednike i proizvođače organskih proizvoda. Ove godine smo skoro za duplo povećali podsticajna sredstva za mlade poljoprivrednike – rekao je on.

Na otvaranju sajma govorili su i ambasadori SAD i Holandije u Srbiji Kristofer Hil i Joost Reintjes,  Republike Srpske i Crne Gore , Savo Minić i Vladimir Joković.

Na izložbenom prostoru od oko 30.000 kvadrata predstavlja se više od 500 izlagača iz zemlje i sveta, sa ponudom iz oblasti svežeg, smrznutog i prerađenog voća, povrća i grožđa, poljoprivredne mehanizacije, sistema za navodnjavanje, protivgradne zaštite, rasadnika, semenskih i hemijskih kuća i drugih segmenata neophodnih za uspešno bavljenje ovim granama poljoprivrede.

Osim izložbenog dela sajam će imati i konferencijski deo, a na stručnim konferencijama i sastancima stručnjaci i predstavnici institucija, kompanija, velikih evropskih i domaćih lanaca, kupaca i distributera razgovaraće o aktuelnim temama iz oblasti voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva, tržišta voća i povrća, klimatskih promena i njihovog uticaja na promene u proizvodnji voća i povrća i brojne druge.

Sajam „Agro Belgrade 2023“ organizuje se uz podršku projekta „Velika mala privreda“ koji finansira USAID, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Grada Beograda i NALED-a, a zemlja partner sajma je Holandija.

Sajam se održava u halama 1, 1A i 2 i trajaće do subote 28. januara.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: