Osnovan Savet za sport, ministar Gajić predsednik

od strane | 11/01/2023 | Sport, Srbija

(Foto: Ministarstvo sporta)

  Savet za sport Republike Srbije osnovan je i za njegovog predsednika izabran je ministar sporta Zoran Gajić, jednoglasnom odlukom svih trideset pet članova.

Osnivačkoj sednici Saveta za sport u palati Srbija prisustvovao je veliki broj istaknutih sportskih ličnosti, kako bivših sportista, tako i stručnih lica iz oblasti nauke o sportu i medicine sporta.

Nacionalni Savet za sport predlagaće i pratiće kako se primenjuju mere za razvoj srpskog sporta, kontrolisaće ih zbog boljeg položaja u svetu, određivaće strateške prioritete i pomagati pri tumačenju relevantnih propisa. Savet će, takođe, sprovoditi specijalizovane kurseve za profesionalnog trenera i istraživanja na različitim nivoima sporta.

Ministar Zoran Gajić, kao predsednik pomenutog Saveta, rekao je da je veoma srećan zbog formiranja ovog tela.

– Tretiraćemo sport kao jednu veliku integralnu celinu. Iskreni da budemo do sada smo svi mi koji se bavimo organizacijom u sportu uglavnom gledali finansijski momenat i nešto malo pravne regulative i infrastrukture, tekuće programe… – istakao je Gajić.

Kako je dodao, u okviru radnih grupa postojaće program koji će se baviti problematikom sporta kao što su fizičko vaspitanje, rekreacija ili zdravstveno bavljenje fizičkim vežbanjem.

– Srećan sam jer je ekipa u Nacionalnom savetu takva da sam apsoluno siguran da će biti aktivna, proaktivna, davati inicijative i da ćemo u svakom slučaju podići naš sistem sporta, ne samo u finansijskom i infrastrukturnom planu, nego i što se tiče znanja i umeća, pre svega struke. Bez nauke, bez novih znanja, edukacije novih ljudi, ulaganja u ljude, pre svega u stručnost trenera, mi nećemo ništa da uradimo – poručuje minister, dodajući da je poslednjih deset godina dobra situacija u Srbiji i da rukovodstvo države pomaže kako bi se unapredio sport.

Ministar ističe da je od posebne važnosti da se obrati pažnja na infrastrukturu, kako bi se unapredio zakon i napravila Strategija razvoja 2022-2032.

Izvor: RTS, Tanjug

tagovi: savet | sport | zoran gajic

Preporučene vesti: