Osnovan Savet za sport, ministar Gajić predsednik

od strane | 11/01/2023 | Sport, Srbija

(Foto: Ministarstvo sporta)

  Savet za sport Republike Srbije osnovan je i za njegovog predsednika izabran je ministar sporta Zoran Gajić, jednoglasnom odlukom svih trideset pet članova.

Osnivačkoj sednici Saveta za sport u palati Srbija prisustvovao je veliki broj istaknutih sportskih ličnosti, kako bivših sportista, tako i stručnih lica iz oblasti nauke o sportu i medicine sporta.

Nacionalni Savet za sport predlagaće i pratiće kako se primenjuju mere za razvoj srpskog sporta, kontrolisaće ih zbog boljeg položaja u svetu, određivaće strateške prioritete i pomagati pri tumačenju relevantnih propisa. Savet će, takođe, sprovoditi specijalizovane kurseve za profesionalnog trenera i istraživanja na različitim nivoima sporta.

Ministar Zoran Gajić, kao predsednik pomenutog Saveta, rekao je da je veoma srećan zbog formiranja ovog tela.

– Tretiraćemo sport kao jednu veliku integralnu celinu. Iskreni da budemo do sada smo svi mi koji se bavimo organizacijom u sportu uglavnom gledali finansijski momenat i nešto malo pravne regulative i infrastrukture, tekuće programe… – istakao je Gajić.

Kako je dodao, u okviru radnih grupa postojaće program koji će se baviti problematikom sporta kao što su fizičko vaspitanje, rekreacija ili zdravstveno bavljenje fizičkim vežbanjem.

– Srećan sam jer je ekipa u Nacionalnom savetu takva da sam apsoluno siguran da će biti aktivna, proaktivna, davati inicijative i da ćemo u svakom slučaju podići naš sistem sporta, ne samo u finansijskom i infrastrukturnom planu, nego i što se tiče znanja i umeća, pre svega struke. Bez nauke, bez novih znanja, edukacije novih ljudi, ulaganja u ljude, pre svega u stručnost trenera, mi nećemo ništa da uradimo – poručuje minister, dodajući da je poslednjih deset godina dobra situacija u Srbiji i da rukovodstvo države pomaže kako bi se unapredio sport.

Ministar ističe da je od posebne važnosti da se obrati pažnja na infrastrukturu, kako bi se unapredio zakon i napravila Strategija razvoja 2022-2032.

Izvor: RTS, Tanjug

tagovi: savet | sport | zoran gajic

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...