Olimpijski komitet Srbije obeležio 113 godina postojanja

od strane | 28/02/2023 | Sport, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Olimpijski komitet Srbije (OKS) obeležio je 113 godina postojanja tradicionalnom svečanošću u hotelu „Moskva“.

Predsednik OKS Božidar Maljković i ministar sporta Zoran Gajić postavili su venac na spomen ploču u znak sećanja na osnivače OKS, a u ovu čast intonirana je i himna Srbije.

Brojnim gostima obratili su se Maljković, Gajić, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, kao i ambasador Poljske u Srbiji Rafal Perl, s obzirom na to da će se u Krakovu ove godine održati Evropske igre, koje su ujedno i kvalifikacione u najvećem broju sportova za Olimpijske igre u Parizu.

Na svečanosti su prisustvovali i član MOK Nenad Lalović, predsednik Evropske odbojkaške federacije (CEV) Aleksandar Boričić, brojni olimpijci, osvajači medalja, među kojima su i čuveni rukometaši Veselin Vujović i Momir Rnić, košarkaši Željko Rebrača i Nikola Lončar, zatim generalni sekretari SD Crvena zvezda i Partizan Zoran Avramović i Željko Tanasković, kao i gradski sekretar za sport Nikola Penić i drugi.

Olimpizam na tlu Srbije začet je 23. februara 1910. osnivanjem Srpskog olimpijskog kluba koji je osnovan u redakciji lista „Novo vreme“, na četvrtom spratu hotela „Moskva“ u Beogradu kao prva zvanična olimpijska organizacija kod Južnih Slovena.

Inicijatori su bili mladi oficiri školovani u Francuskoj, među kojima je vodeću ulogu imao kapetan Svetomir Đukić.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: