Olimpijski komitet Srbije obeležio 113 godina postojanja

od strane | 28/02/2023 | Sport, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Olimpijski komitet Srbije (OKS) obeležio je 113 godina postojanja tradicionalnom svečanošću u hotelu „Moskva“.

Predsednik OKS Božidar Maljković i ministar sporta Zoran Gajić postavili su venac na spomen ploču u znak sećanja na osnivače OKS, a u ovu čast intonirana je i himna Srbije.

Brojnim gostima obratili su se Maljković, Gajić, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, kao i ambasador Poljske u Srbiji Rafal Perl, s obzirom na to da će se u Krakovu ove godine održati Evropske igre, koje su ujedno i kvalifikacione u najvećem broju sportova za Olimpijske igre u Parizu.

Na svečanosti su prisustvovali i član MOK Nenad Lalović, predsednik Evropske odbojkaške federacije (CEV) Aleksandar Boričić, brojni olimpijci, osvajači medalja, među kojima su i čuveni rukometaši Veselin Vujović i Momir Rnić, košarkaši Željko Rebrača i Nikola Lončar, zatim generalni sekretari SD Crvena zvezda i Partizan Zoran Avramović i Željko Tanasković, kao i gradski sekretar za sport Nikola Penić i drugi.

Olimpizam na tlu Srbije začet je 23. februara 1910. osnivanjem Srpskog olimpijskog kluba koji je osnovan u redakciji lista „Novo vreme“, na četvrtom spratu hotela „Moskva“ u Beogradu kao prva zvanična olimpijska organizacija kod Južnih Slovena.

Inicijatori su bili mladi oficiri školovani u Francuskoj, među kojima je vodeću ulogu imao kapetan Svetomir Đukić.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...