Određeni fakulteti Univerziteta u Beogradu odlučili da povećanju školarine

od strane | 24/02/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Freepik)

  Određeni broj fakulteta Univerziteta u Beogradu doneo je odluke o povećanju školarina. Procenat je od devet pa sve do 46,8 odsto, koliko će školarina biti veća na Mašinskom fakultetu.

Oni koji su za sada doneli odluku o povećanju cena školarina, kažu da su to uradili uz saglasnosti sa studentskim predstavnicima, a podatke prikupljaju i studenti i Univerzitet.

Kako navodi predsednica studentskog parlamenta Ana Ćurić povećanja su između 10 i 15 odsto. Na primer, studije biologije će umesto 90.000, koštati 100.000 dinara.

Dekan Biološkog fakulteta Ljubiša Stanisavljević ističe da je povećanje bilo minimalno na tom fakultetu, jer prethodnih godina nije bilo povećanja školarine.

– Što se tiče školarina, one su povećane za deset odsto. Moram da napomenem da je to povećanje bilo minimalno, imajući u vidu da Biološki fakultet u poslednjih 14 godina nije povećavao školarine – rekao je Stanisavljević.

Dekan Fakulteta organizacionih nauka (FON) Milan Martić objasnio je šta je sve uticalo na donošenje ove odluke.

– Predložena je korekcija cena za 9,2 odsto na FON-u, opet imajući u vidu povećane troškove poslovanja i da naš diplomirani inženjer u proseku za mesec i po dana zaradi kada počne da radi ovaj iznos školarine – kaže Martić.

Ekonomski fakultet ima odredbu da se školarine usklađuju sa stopom inflacije, te je dekanka tog fakulteta Žaklina Stojanović napomenula koliko je povećanje školarine na tom fakultetu i čija je to odluka.

– Povećanje cena školarina je oko 9,1 odsto. To je odluka Saveta fakulteta. S druge strane, u radu Saveta učestvuju i studenti i sa studentskim parlamentom je iskomunicirana ova odluka – navodi Stojanovićeva.

Predložene kvote za upis brucoša u narednu akademsku godinu su slične prošlogodišnjim. O trošku države može da se školuje 9.743 brucoša, a za samofinasiranje je u planu 5.450 mesta.

Izvor: Biznis

Preporučene vesti: