Od proleća startuje E-agrar sistem i edukacija poljoprivrednika

od strane | 15/01/2023 | Selo, Srbija

(Foto: Freepik)

  Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u ovoj godini ima rekordni budžet od 80 milijardi dinara, a njegov prioritet jeste digitalizacija agrara i edukacija poljoprivrednika kako bi što brže došli do sredstava za koje se država bori da im obezbedi.

Prema rečima ministarke poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelene Tanasković, prvi i najvažniji stepenik ka tom cilju je uvođenje digitalne platforme E-agrar.

– Sistem će biti pušten u rad početkom drugog kvartala 2023. E-agrar će omogućiti elektronsku registraciju poljoprivrednih gazdinstava, elektronsko podnošenje zahteva za podsticaje, efikasniju obradu i kontrolu zahteva, bez suvišnih papira i odlazaka na šaltere i adekvatno planiranje mera podrške. Svi zahtevi koji se prime u toku godine u istoj godini će biti i isplaćeni – izjavila je ministarka Tanasković.

U ovoj godini, ministarstvo planira i da definiše nove kriterijume za svaki podsticaj u okviru nacionalnih mera, kako bi dodatno poveli računa i na pravi način pomogli određenim kategorijama proizvođača, a posebno ženama i mladima koji žele da se bave poljoprivrednom proizvodnjom.

– Osim žena, mladi poljoprivrednici su kategorija kojoj se posvećuje posebna pažnja i u okviru IPARD programa. Evropska unija izdvojila je 288 miliona evra za ovaj projekat i u narednom programskom ciklusu mladi će moći da računaju na još značajniju podršku koja će iznositi čak 70 odsto od ukupnih troškova, a biće proširena i na meru 7 koja je namenjena ruralnom turizmu – napomenula je Tanaskovićeva.

Za prvi kvartal 2023. planirano je i objavljivanje trećeg poziva u okviru Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije, koji ministarstvo realizuje u saradnji sa Svetskom bankom, a zahvaljujući kome je do sada potpisano 1.340 ugovora za realizaciju projekata za unapređenje biljne i stočarske proizvodnje ukupne vrednosti 47 miliona evra. Od toga su 23,5 miliona evra bespovratna sredstva.

Takođe, za poljoprivredni sektor su obezbeđena i sredstva putem nove garantne šeme DFC. Reč je o 272 miliona dolara koji će sada biti plasirani, a 21,51 odsto od ukupnog iznosa dodeljeno je upravo poljoprivrednom sektoru.

Izvor: Novosti.rs

Preporučene vesti: