Od marta za inovatore bespovratna sredstva do 100.000 dolara

od strane | 27/02/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Freepik)

  Širok krug inovatora moći će od početka marta da konkuriše za bespovratna sredstva u vrednosti i do 100.000 dolara koji se dodelju kroz Startek (StarTech) program.

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) navodi da će moći da konkurišu startapovi, neformalni timovi, preduzetnici, mala i srednja preduzeća kojima je potreban novac za izradu inovativnog proizvoda i plasman na tržište.

Uz novčanu podršku sve dobre inovativne ideje moći će da dobiju i mentorsku podršku za realizaciju.

Martovski konkurs trajaće dva meseca, a posle provere svih podnetih zahteva već na jesen biće poznati inovatori koji će dobiti podršku. U prethodna dva ciklusa ovaj program do sada je pomogao 57 inovativnih kompanija da njihovi projektni planovi postanu stvarnost.

Inovatori koji su do sada dobili podršku bili su iz Beograda, Niša, Novog Sada, Čačka, Zrenjanina, Kraljeva, Subotice, Bečeja, Kragujevca, Jagodine, Boljevca.

Uz podršu projekta prvi mobilni CT skener stigao je na tržište Amerike, a njega sled i inovativni preparat protiv helikobakterije koji je dobio dozvolu za izvoz u SAD.

Kreiran je i prvi softver za otkrivanje falsifikata brendiranih proizvoda u onlajn prodaji, kao i sistem za regrutaciju baziran na veštačkoj inteligenciji koji će na sebe preuzeti veliki deo poslova HR službi oko izbora kandidata za posao.

Direktor za konkurentnost i investicije u NALED-u Dušan Vasiljević rekao je da je jedna od ključnih ideja Starteka da podstakne razvoj kulture ulaganja u startap zajednicu, a dodaje i da je ideja da se primerom motivišu velika privreda i donatori da podrže rast inovacija u Srbiji, jer su one značajni pokretač privrednog razvoja.

– Znamo da su finansije karika koja najčešće nedostaje u razvoju inovacija i zato smo namenili značajna sredstva za grantove dok je za realizaciju celokupnog projekta opredeljeno pet miliona dolara. Pored direktne podrške inovatorima već treću godinu radimo na unapređenju regulatornog okvira za poslovanje, promociju preduzetništva, inovatora i inovacija – istakao je on.

Startek je projekat kompanije Filip Moris za promociju inovacija i tehnološkog razvoja u Srbiji, a sprovodi ga NALED zajedno sa Vladom Srbije. Grantovi su od 15.000 do 100.000 dolara za ulaganje u digitalnu transformaciju svog poslovanja, istraživanje i razvoj inovativnih proizvoda i usluga, kao i njihov plasman na domaće i inostrano tržište.

Inovativne kompanije u okviru projekta dobijaju i vaučere za oko 3.000 sati podrške konsultanata za registraciju patenata, usklađivanje s propisima, izvoz na inostrana tržišta i primenu novih tehnologija.

Na prošlogodišnjem konkursu sredstva su dobile i ideje samoodržive ekološke kuće, antikarijes gel, gel za gašenje požara, koš koji vraća lopte posle šuta, pametne četkice za zube pasa, pametne kućice za ljubimce, blokovi za izgradnju kuća sa gotovo nultom potrošnjom toplotne energije, uzgajanje pčela u sopstvenom domu, kao i pametne kante za odlaganje ambalaže.

Vasiljević ističe da je Startek poznat i kao mesto odakle potiču brojne reformske inicijative i predlozi za unapređenje inovacionog ekosistema.

Prema navodima NALED-a, ovaj program je jedinstven u našoj državi, jer podršku razvoju inovacija umesto državnih fondova pruža privatna kompanija.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: