Obnova stočnog fonda: Srbija ukinula carine na uvoz prasića

od strane | 14/01/2023 | Selo, Srbija

(Foto: Pixabay)

  Odlukom Vlade Srbije, a na inicijativu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, od ove godine je ukinuta carina na uvoz tovnih prasadi do 50 kilograma.

Ministarka Jelena Tanasković kaže da je u prethodnom periodu stočni fond smanjen i da je strateški cilj Ministarstva poljoprivrede i cele države u ovoj godini povećanje stočnog fonda pri čemu će akcenat biti usmeren na svinjogojstvo i govedarstvo.

Ukinut je, kako je dodala, i prelevman od 8,7 dinara po kilogramu za tov prasadi i tov goveda, čime bi prema njenim rečima, trebalo da se pomogne unapređenju stočnog fonda u Srbiji.

– Ova mera je doneta kao mera pomoći našim poljoprivrednim proizvođačima sa idejom obnove stočnog fonda Srbije. Po procenama i analizama za prethodne dve godine, koje su radili republička statistika, Privredna komora Srbije, kao i Ministarstvo poljoprivrede, nama u ovom trenutku nedostaje oko milion prasadi da popunimo kapacitet farmi – rekla je ministarka Tanasković.

Ona je istakla da će se ovim merama, proizvođačima omogućiti da kratkoročno, u toku jedne godine koliko traje njihova primena, uvezu kvalitetnu prasad.

Država će, napomenula je ministarka, zbog ukidanja carina i prelevmana biti na gubitku od oko milijardu dinara, koliko je iz ova dva izvora prihodovano prošle godine.

Inače, najviše prasadi se u Srbiju uveze iz Evropske unije.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede

Preporučene vesti:

Tamara Vučić i Peng Lijuan obišle Narodni muzej Srbije

(Foto: Tanjug/Jadranka Ilić)  Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić obišla je danas sa suprugom predsednika Kine profesorkom Peng Lijuan Narodni muzej Srbije gde je kineska gošća mogla da se upozna sa značajnim srpskim slikarskim delima, ali i rukotvorinama "Etno...

Više...