Obnova stočnog fonda: Srbija ukinula carine na uvoz prasića

od strane | 14/01/2023 | Selo, Srbija

(Foto: Pixabay)

  Odlukom Vlade Srbije, a na inicijativu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, od ove godine je ukinuta carina na uvoz tovnih prasadi do 50 kilograma.

Ministarka Jelena Tanasković kaže da je u prethodnom periodu stočni fond smanjen i da je strateški cilj Ministarstva poljoprivrede i cele države u ovoj godini povećanje stočnog fonda pri čemu će akcenat biti usmeren na svinjogojstvo i govedarstvo.

Ukinut je, kako je dodala, i prelevman od 8,7 dinara po kilogramu za tov prasadi i tov goveda, čime bi prema njenim rečima, trebalo da se pomogne unapređenju stočnog fonda u Srbiji.

– Ova mera je doneta kao mera pomoći našim poljoprivrednim proizvođačima sa idejom obnove stočnog fonda Srbije. Po procenama i analizama za prethodne dve godine, koje su radili republička statistika, Privredna komora Srbije, kao i Ministarstvo poljoprivrede, nama u ovom trenutku nedostaje oko milion prasadi da popunimo kapacitet farmi – rekla je ministarka Tanasković.

Ona je istakla da će se ovim merama, proizvođačima omogućiti da kratkoročno, u toku jedne godine koliko traje njihova primena, uvezu kvalitetnu prasad.

Država će, napomenula je ministarka, zbog ukidanja carina i prelevmana biti na gubitku od oko milijardu dinara, koliko je iz ova dva izvora prihodovano prošle godine.

Inače, najviše prasadi se u Srbiju uveze iz Evropske unije.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede

Preporučene vesti:

Petković: Za nas je Ustav Republike Srbije svetinja

(Foto: kim.gov.rs)  Zajednica srpskih opština predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i odbijanje Prištine da punih deset godina ispuni svoju obavezu iz dijaloga direktno je omogućilo Aljbinu Kurtiju da sprovodi teror,...

Više...