Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

od strane | 27/01/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta obeležen je državnom ceremonijom polaganja venaca i odavanja počasti kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu, a u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom sajmištu u Beogradu.

Centralnu državnu ceremoniju predvodio je izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković.

Ceremoniji su prisustvovali i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić, ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko i ambasador SAD Kristofer Hil, predstavnici udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, potomci žrtava i drugi.

Međunarodni dan sećanja na žrtve ustanovljen je prvog novembra 2005. rezolucijom Generalne skupštine UN, u znak sećanja na dan kada su vojnici sovjetske Crvene armije oslobodili Aušvic.

Opredeljujući se za dan oslobođenja Aušvica, Generalna skupština UN rukovodila se potrebom reafirmacije ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i verske mržnje zasnovanih na predrasudama.

Drugi svetski rat odneo je više od šest miliona nedužnih žrtava, pripadnika jevrejskog naroda, a Aušvic, Treblinka, Mauthauzen, Dahau, Jasenovac, Staro Sajmište, Jajinci, logor „Crveni Krst” u Nišu, samo su neka od masovnih stratišta nevinih žrtava.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Petković: Za nas je Ustav Republike Srbije svetinja

(Foto: kim.gov.rs)  Zajednica srpskih opština predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i odbijanje Prištine da punih deset godina ispuni svoju obavezu iz dijaloga direktno je omogućilo Aljbinu Kurtiju da sprovodi teror,...

Više...