Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

od strane | 27/01/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta obeležen je državnom ceremonijom polaganja venaca i odavanja počasti kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu, a u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom sajmištu u Beogradu.

Centralnu državnu ceremoniju predvodio je izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković.

Ceremoniji su prisustvovali i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić, ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko i ambasador SAD Kristofer Hil, predstavnici udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, potomci žrtava i drugi.

Međunarodni dan sećanja na žrtve ustanovljen je prvog novembra 2005. rezolucijom Generalne skupštine UN, u znak sećanja na dan kada su vojnici sovjetske Crvene armije oslobodili Aušvic.

Opredeljujući se za dan oslobođenja Aušvica, Generalna skupština UN rukovodila se potrebom reafirmacije ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i verske mržnje zasnovanih na predrasudama.

Drugi svetski rat odneo je više od šest miliona nedužnih žrtava, pripadnika jevrejskog naroda, a Aušvic, Treblinka, Mauthauzen, Dahau, Jasenovac, Staro Sajmište, Jajinci, logor „Crveni Krst” u Nišu, samo su neka od masovnih stratišta nevinih žrtava.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Tamara Vučić i Peng Lijuan obišle Narodni muzej Srbije

(Foto: Tanjug/Jadranka Ilić)  Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić obišla je danas sa suprugom predsednika Kine profesorkom Peng Lijuan Narodni muzej Srbije gde je kineska gošća mogla da se upozna sa značajnim srpskim slikarskim delima, ali i rukotvorinama "Etno...

Više...