Novo nalazište zlata kod Žagubice diže cenu zemlje i otvara radna mesta

od strane | 23/01/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Freepik)

  Posle nedavnog otkrića novog bogatog ležišta zlata i bakra na lokalitetu Čoka Rakita kod Žagubice, predsednik ove opštine Safet Pavlović kaže da će to imati pozitivan uticaj na stanovništvo ovog kraja.

Naime, on je istakao da su ove potencijalne rezerve od velikog ekonomskog značaja za čitav region istočne Srbije, pa i za Žagubicu. Uz to, Pavlović je otkrio i koliko radnika planira da se zaposli na novom nalazištu zlata koje se nalazi na tri kilometra jugoistočno od projekta „Zlato Timok“.

– Pre svega, tu je planirano zaposlenje 250 radnika, što bi u prvom redu onima koji se tu zaposle i njihovim porodicama mnogo značilo jer bi imali dobre i redovne prihode. Sa druge strane, u tom delu mnogi imaju privatne posede, neki i do 50 hektara površine, a od čije prodaje sada mogu da dobiju desetostruko više. To bi u perspektivi vlasnicima omogućilo da dugoročnije reše svoju i egzistenciju potomaka – objašnjava Pavlović.

Za sada analize pokazuju da je pronađeno 63,46 grama po toni zlata i 0,11 odsto bakra.

Preliminarni rezultati tehnoloških istraživanja kompanije “Dundee Precious Metals INC”, koja se bavi ispitivanjem zlata, pokazali su da je na novootkrivenom ležištu Čoka Rakita moguće proizvesti čist koncentrat zlata, koji može da se iskoristi više od 93 odsto.

Povodom ovih rezultata oglasila se i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, koja je istakla da je potrebno nastaviti sa ispitivanjima i istraživanjem kako bi se imali pouzdani rezultati i da je ovo otkriće od velikog značaja za razvoj geologije.

– Pomenuti rezultati predstavljaju značajan korak napred u poznavanju geologije ležišta, ali još ne znače otvaranje rudnika. Tokom ovog procesa pouzdanost informacija o ležištu i svim drugim faktorima se postepeno povećava, što ide u prilog Srbiji i njenom prosperitetu – kaže ministarka Đedović.

Dimenzije novog nalazišta zlata su 500 puta 250 puta 80 metara i nalazi se na lokalitetu Čoka Rakita, u neposrednoj blizini nekadašnjeg naselja Lipe, u kojem je do šezdesetih godina bakar bio eksploatisan u istoimenom rudniku.

Ono što meštane zanima je koje će metode da se koriste pri preradi zlata, s obzirom na to da su oni i ekološka udruženja negodovali da se natrijum-cijanid koristi u ovom procesu.

Stoga je Pavlović istakao da postoje i drugi načini koji bi mogli da se primene.

– Novo nalazište nalazi se izvan urbanih celina, na putu za Bor. Postoje svakako i druge metode prerade, zeleni rudnici i korišćenje moderne tehnologije prilikom iskopavanja ruda sa visokim standardima u oblasti zaštite životne sredine – dodaje Pavlović.

Zamenik direktora Geološkog zavoda Predrag Mijatović naglašava da nema preciznih podataka o tome kolika je količina rezervi zlata. To se može znati tek kad kompanija završi i odbrani elaborat.

Podsetimo, odavno se govori o tome da Homoljske planine, koje sa severa oivičavaju Žagubicu, kriju veliku količinu zlata. Taj plemeniti metal, prema legendi, na dnu Krupajskog vrela čuva vodeni duh Tartor, poznat po imenima Starac, ili na vlaškom Al Batrn. Zato i ne čudi da Žagubica, srce Homolja leži na zlatu.

Izvor: Novosti

Preporučene vesti:

Tamara Vučić i Peng Lijuan obišle Narodni muzej Srbije

(Foto: Tanjug/Jadranka Ilić)  Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić obišla je danas sa suprugom predsednika Kine profesorkom Peng Lijuan Narodni muzej Srbije gde je kineska gošća mogla da se upozna sa značajnim srpskim slikarskim delima, ali i rukotvorinama "Etno...

Više...