Novi Sad: Prijem u Gradskoj kući za decu sa KiM

od strane | 25/01/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Grad Novi Sad)

  Četrdesetoro dece sa Kosova i Metohije, koji će u okviru projekta „Svim srcem za osmeh deteta“ osam dana boraviti kod novosadskih vršnjaka iz OŠ “Dušan Radović”, “Svetozar Marković Toza” i “Žarko Zrenjanin”, primljeno je danas u svečanoj sali Gradske kuće u Novom Sadu.

Reč je o deci uzrasta 12, 13 i 14 godina iz mesta Šilovo u opštini Gnjilane.

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić rekao je da mu je drago što akcija „Svim srcem za osmeh deteta“ već devetu godinu usrećuje i povezuje decu sa Kosova i Metohije i decu iz Novog Sada.

– Naš grad je bio i uvek će biti spreman da podrži i pomogne, na koji god način može, Srbe sa Kosova i Metohije i da ih srdačno primi. Na ovaj način podržavamo jedni druge, učimo jedni od drugih, a ovo je i prilika da oni upoznaju Novi Sad koji je prošlogodišnji nosilac titule Evropska prestonica kulture i koji ima mnogo toga da ponudi – rekao je Rožić.

Dodao je su svi svesni da uslovi života na KiM nisu onakvi kakvi bi trebalo da budu i da je mnogo izazova sa kojima se tamošnje stanovništvo suočava.

Maliašanima s Kosova poželeo je da u Novom Sadu provedu lepe dane, da se druže, steknu prijatelje i da tako, kako je rekao, naše neraskidive veze budu još čvršće.

– Iskreno verujem da je pred novim generacijama slobodniji život, društvo bez predrasuda i bez granica, u kojem je dobrobit svakog čoveka na prvom mestu – poručio je Rožić.

On je zahvalio inicijatorima projekta, svima koji ga podržavaju, a posebno porodicama koje će ugostiti decu sa Kosova i Metohije.

Predsednik udruženja građana „Novi Sad“ Goran Bajšanski zahvalio je na gostoprimstvu u Gradskoj kući i istakao da se deca sa severa i juga Srbije redovno međusobno posećuju i time stvaraju neraskidiva prijateljstva za ceo život.

Andrijana Stojković ima 14 godina i kaže da je veoma zadovoljna gostoprimstvom Novosađana.

– Bili smo na klizanju, posećivali smo manastire i svi su lepi. Prelepo je, oduševljeni smo – kaže Andrijana.

Porodica Jane Gogić iz Novog Sada već drugi put prima devojčicu sa KiM.

– Obišli smo mnoge manastire i crkve. Jako mi je drago što sam mogla da ugostim nekog sa KiM. Za Novu godinu mi je bila devojčica sa KiM koju sam već ugostila, upoznala sam mnogo njih i drago mi je što stičem nova prijateljstva – kaže Jana.

Marija Maksimović je učiteljica četvrtog razreda OŠ Vuk Karadžić u Šilovu, izdvojeno odeljenje u Gnjilanu.

– Ovo nam mnogo znači, deca su se sprijateljila, lepo su dočekana i verujemo da će ta prijateljstva negovati ceo život. Uzvratna poseta planirana je za kraj aprila, početak maja. Biće nam nam veliko zadovoljstvo da ih dočekamo i ugostimo, kao i oni nas – poručila je Marija.

Udruženje građana „Novi Sad“ tradicionalno organizuje projekat „Svim srcem za osmeh deteta” koji obuhvata nastavne i vannastavne aktivnosti u školama domaćina, posete kulturno-istorijskim znamenitostima Novog Sada, posetu Sremskim Karlovacima, Beogradu i obilazak Fruške gore, aktivnosti od kulturnog značaja za mališane, sportske aktivnosti, kao i druge raznovrsne sadržaje zabavnog karaktera.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...