Nove elektronske usluge MUP-a na portalu eUprava

od strane | 30/01/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je na portalu eUprava pokrenulo nove elektronske usluge eSaglasnost i eUverenje o državljanstvu koje će građanima olakšati dolazak do potrebnih dokumenata.

Puštanju u rad novih elektronskih usluga u Kancelariji za informacione tehnologije i eUpravu prisustvovali su ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i v.d direktora Kancelarije za IT i eUpravu Milan Latinović.

Ministar Jovanović je objasnio da građani moraju da budu prijavljeni na portal eUprava tako što će koristiti kvalifikovani elektronski sertifikat ili mobilnu aplikaciju ConsentID, da bi mogli da koriste nove elektronske usluge.

On je naveo da je uverenje o državljanstvu jedno od najtraženijih dokumenata koji su građani uzimali na šalterima opština, a od sada će na portalu eUprave moći elektronskim putem i da ga poruče.

– Nema više potrebe da građani obilaze šaltere tražeći svoje državljanstvo, sve mogu da urade i završe preko portala eUprave – rekao je Jovanović.

On je naveo da je od sada građanima na raspolaganju i sedam novih elektronskih usluga MUP-a koje omogućavaju onlajn davanje izjava ili saglasnosti za izdavanje lične karte i pasoša maloletnom detetu, za prijem u državljanstvo kao i za prijavu prebivališta maloletnih lica.

Na raspolaganju je i punomoćje za preuzimanje pasoša, saglasnost vlasnika nepokretnosti za prijavu prebivališta punoletne osobe državljanina Srbije na adresu nekretnine čiji je vlasnik/suvlasnik, kao i poziv izjave, punomoćja i saglasnosti.

– Na portalu eUprava elektronske usluge MUP-a zakazivanja termina za lična dokumenta, produženje registracije vozila kao i usluga ePlati preko koje građani plaćaju takse i naknade su jedne od onih koje građani najviše koriste.
Ministarstvo unutrašnjih poslova je lider u razvoju usluga elektronske uprave i sa uslugama eDržavljanstvo i eSaglasnosti doprineće još većoj efikasnosti, ekonomičnosti i transparentnosti javne uprave – izjavio je ministar Jovanović.

Dodao je da su, zahvaljujući elektronskoj razmeni podataka, organi državne uprave, jedinice lokalne samouprave i centri za socijalni rad oko 5.000.000 puta vršili uvid u podatke iz evidencija koje su u nadaležnosti MUP-a, što znači da toliko puta građani nisu posećivali šaltere, štampali papire i nosili ih dalje od šaltera do šaltera kao kuriri, već je državni službenik sve to obavljao za njih elektronskim putem.

– Do sada smo imali više od 10.000.000 zahteva za sve usluge MUP-a koje se nalaze na portalu eUprava. Zahvaljujući potpunoj promeni načina plaćanja administrativnih taksi Ministarstva unutrašnjih poslova, objavljen je Portal plati.euprava.gov.rs kao centralno mesto gde građani dobijaju jedinstvenu, objedinjenu uplatnicu koju mogu platiti karticom, mBankingom, ili fizički u banci ili pošti – istakao je Jovanović.

Naveo je da je centralizacijom administrativnih taksi MUP-a ukinuta mogućnost za zloupotrebu, povećana transparentnost procesa i brzina proknjižavanja uplate, jer se zahvaljujući jedinstvenom pozivu na broj, uplata odmah knjiži i vidljiva je u sistemu policijskom službeniku.

Jovanović smatra da će saradnja MUP-a i resornog Ministarstva umnogome označiti početak novih poslovnih međusobnih odnosa.

Izvor: Tanjug

tagovi: euprava | mup | usluge

Preporučene vesti: