Nivo stranih investicija u Srbiji prošle godine rekordan – 4,4 miliona evra

od strane | 16/01/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Freepik)

  Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je prošle godine zabeležen rekordan priliv stranih direktnih investicija koje su dostigle nivo od 4,4 milijardi evra, a da je stopa nezaposlenosti, takođe rekordno niska.

On je u intervjuu za RTS objasnio da se u ovoj godini nastavlja sa važnim infrastrukturnim projektima, da je jedan od njih izgradnja brze pruge od Beograda do Niša i najavljuje za februar potpisivanje sporazuma sa EU o donaciji vrednoj 600 miliona evra.

Ministar je sumirao prethodnu godinu, analizirajući dosadašnje ostvarene rezultate.

– To je konačan rezultat za 2022. ostvaren uprkos krizi i globalnoj neizvesnosti. Uprkos svemu tome, investitori nastavljaju da dolaze u Srbiju i otvaraju nova radna mesta – rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, Srbija je zabeležila odlične rezultate koji nikada pre nisu ostvareni i kada je u pitanju nezaposlenost. Stope nezaposlenosti su rekordno niske, budući da su več dva kvartala zaredom na nivou od 8,9 odsto.

– Ovo su zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku, borimo se za svako radno mesto, stopa nezaposlenosti kod mladih je sa 50 odsto smanjena na 25 procenta – objašnjava Mali.

Podsetio je da je za dostizanje zacrtanih ciljeva i prolazak kroz krizu sa što manje posledica, država pomogla privredu i građane sa oko devet milijardi evra i dodaje da je zaposlenost u Srbiji od 2001. do 2012. sa 2,26 miliona spala na 1,8 miliona građana, a da danas ona ponovo iznosi 2,25 miliona.

– To znači da smo kreirali više od 400.000 radnih mesta, odnosno da je toliko ljudi dobilo posao – rekao je ministar Mali.

Najavio je potpisivanje sporazuma sa EU i izgradnju najvećeg EU granta za prugu od Beograda do Niša.

– U februaru će biti organizovan veliki događaj, potpisivanje sporazuma sa EU. Velika zahvalnost Evropskoj komisiji, našim prijateljima iz EU. Izgradnja će početi, dodeliće nam najveću donaciju ikada, grant od preko 600 miliona evra za izgradnju pruge od Beograda do Niša. Sada će vozovi ići brzo ne samo ka severu, već i ka jugu – naveo je Mali.

Podsetio je da već imamo brzu prugu od Beograda do Novog Sada, a za dve godine biće gotov deo od Novog Sada do mađarske granice.

– Velike stvari se događaju u Srbiji, deset autoputeva gradimo u ovom trenutku, kao i fabrike za prečiščavanje otpadnih voda i druge projekte, Srbija polako pokazuje koliko smo drugačiji. U uslovima najveće krize pokazujemo svoju snagu. Pratimo šta se dešava, reagujemo na vreme. Imate sve obezbeđeno za građane Srbije, uprkos izazovima sa kojima se suočavamo – rekao je Mali i naglasio da je razvoj puteva i pruga veoma važan za sveukupni ekonomski razvoj Srbije.

Kako navodi, reforme su nužne, a država se trudi da brzo odreaguje u trenucima nepredviđenih situacija uz pružanje adekvatne pomoći.

– Važno je da građani znaju da smo stabilni i da su naše finansije pokazale opravdanost reformi. Da možemo brzo da reagujemo i da, kada se dese nepredviđene situacije, kao što je kriza, da obezbedimo neophodnu podršku, rekao je Mali i podsetio na sve pojedinačne podrške građanima, privredi, mladima tokom proteklih meseci – poručio je.

Mali je za kraj naveo da su uslovi na svetskom tržištu kapitala sve teži, jer novac postaje skuplji i kamate veće, ali da se Srbija za sada snalazi i da je uspela da obezbedi aranžmane koji su daleko povoljniji, kao što je kreditni aranžman sa Ujedinjenim arapskim emiratima (UAE) i sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Tamara Vučić i Peng Lijuan obišle Narodni muzej Srbije

(Foto: Tanjug/Jadranka Ilić)  Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić obišla je danas sa suprugom predsednika Kine profesorkom Peng Lijuan Narodni muzej Srbije gde je kineska gošća mogla da se upozna sa značajnim srpskim slikarskim delima, ali i rukotvorinama "Etno...

Više...