NIS planira skoro 50 milijardi dinara investicija u ovoj godini

od strane | 15/01/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Naftna industrija Srbije)

  Odbor direktora Naftne industrije Srbije (NIS) usvojio je novi biznis plan za ovu godinu kojim se potvrđuje stabilno poslovanje i realizacija ključnih projekata za koje je obezbeđeno 49,1 milijarda dinara, koliko će biti i uloženo u tekućoj godini.

Plan predviđa veoma ambiciozne investicije čime će ova naftna kompanija nastaviti sa finansiranjem ključnih razvojnih projekata.

Najviše novca biće izdvojeno za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa. U oblasti prerade nafte prioritet će biti nastavak pripreme treće faze modernizacije Rafinerije nafte Pančevo, odnosno aktivnosti na rekonstrukciji postrojenja za katalitički kreking i izgadnja novog postrojenja za visokooktanske komponente benzina.

Najavljen je i nastavak modernizacije i razvoja maloprodajne mreže, uključujući izgradnju devet benzinskih pumpi, kao i rekonstrukciju skladište goriva.

U dokumentu stoji i da NIS počinje izgradnju fotonaponskih elektrana na sopstvenim lokacijama.

Za NIS i dalje prioritet ostaje sinergija sa Petrohemijom i sprovođenje projekata za jačanje energetske efikasnosti, kao i dalja digitalizacija poslovanja.

Izvor: Politika

Preporučene vesti:

Petković: Za nas je Ustav Republike Srbije svetinja

(Foto: kim.gov.rs)  Zajednica srpskih opština predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i odbijanje Prištine da punih deset godina ispuni svoju obavezu iz dijaloga direktno je omogućilo Aljbinu Kurtiju da sprovodi teror,...

Više...