Neverovatan biznis u Srbiji: Uz minimalna ulaganja ogromni dobici

od strane | 25/01/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Freepik)

  Sve više ljudi razmišlja da uloži novac u poljoprivredu iako se njome nikada nisu ni bavili. Često istražuju koje su to biljke za koje nisu potrebna velika ulaganja, a koje imaju veliku potražnju i donose ogromnu zaradu.

Lekovito i začinsko bilje su upravo ono što tražite. Ne zahtevaju mnogo ulaganja, a mogu da donesu dobru zaradu i uvek su potrebne tržištu.

Jedna od lekovitih biljaka koja može da donese zaradu jeste nana-menta koja se koristi kao začin, ali ima i veliku primenu u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji.

Lekovito bilje može da se gaji na oko 10 do 20 ari zemljišta, pa se smatra dobrim izborom za početnu investiciju. Potencijalni gubici se mogu svesti na minimum.

Zarada je predstavljena po hektaru. Ukoliko se zasadi hektar nane, za to je potrebno oko 600 evra i prve godine tolika će biti i zarada. Svake sledeće može da se očekuje da će zarada ići i do 1.000 evra.

Ukoliko izaberete kamilicu, zarada će biti 900 evra, a potrebno je da se uloži 600, dok na primer, u drugoj godini gajenja matičnjaka, može da se zaradi čak i do 2.100 evra.

Osim bilja, pojedino voće može da donese profit. Lešnik je doživeo veliku ekspanziju u poslednjih nekoliko godina jer je jedna od najisplativijih vrsta na našim prostorima. Jedina mana mu je što treba da se čeka pet do deset godina za pun rod.

Međutim, isplati se čekati zato što je sad otkupna cena za kilogram ovog ploda između 500 do 800 dinara. Njegova ljuska takođe se koristi i za ogrev. Za hektar zasađene leske potrebno je da izdvojite oko 1.000 evra. U proseku od 1,5 tona po hektaru može da se zaradi oko devet hiljada evra.

Ulaganje u cveće je takođe dobra investicija. Cveće je pobednik među biljnim kulturama poželjnim za početničko ulaganje, jer je od njega zarada najbrža.

Na primer, za kale se smatra da su vrlo isplative, nisu previše zahtevne, vrednost investicije je do 3.000 evra, a to se vrati već u prvoj godini.

Osim finansijskog ulaganja, važna je i pažnja koja je neophodna da bi se investicija isplatila. Reč je o svakodnevnoj brizi i nadzoru, jer su u pitanju vrlo osetljive biljke o kojima treba posebno voditi računa da bi uspele.

Izvor: Mondo

Preporučene vesti: