Nemačke kompanije planiraju dugoročne investicije u Srbiji

od strane | 30/01/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Freepik)

  Nemačka je prvi trgovinski partner Srbije u EU i spada u najveće investitore, a između dve države postoje snažne privredne veze, rečeno je na sastanku predstavnika delegacija Istočnog komiteta nemačke privrede i Privredne komore Srbije (PKS) i poručeno da su nemačke kompanije opredeljene za dugoročne investicije u Srbiji.

Na sastanku je ocenjeno da je potrebna dinamičnija zelena transformacija i uspostavljanje sistema podsticaja za korišćenje zelene energije s obzirom na resurse i klimatske uslove kojima Srbija raspolaže, poručuju iz PKS.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović predočio je nemačkoj delegaciji mogućnosti investiranja u Srbiji, kao i ključne makroekonomske parametre i izazove u poslovnom ambijentu.

Vesović je poručio da ćemo nastojati da zadržimo i dalje unapređujemo nivo nemačkih investicija u srpskoj ekonomiji.

– Naš posao je da obezbedimo da biznis bude brži, efikasniji i jednostavniji, kako kroz regionalne inicijative kao što su Otvoreni Balkan i Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana, tako i kroz podnošenje inicijativa vladi u najboljem interesu privrede – izjavio je Vesović.

Direktor Nemačko-srpske privredne komore u Srbiji Aleksandar Markus naveo je da su nemačke kompanije koje rade na ovom tržištu opredeljene za dugoročne investicije i da planiraju nastavak poslovanja.

Pomoćnik direktora Sektora za strateške analize PKS Bojan Stanić naveo je da je u 2022. Srbija ostvarila veoma visok deficit u ukupnoj spoljnotrgovinskoj robnoj razmeni od gotovo 10 milijardi evra uzrokovan visokim cenama energenata.

Ali, kako je naveo, to je kompenzovano značajnim suficitom u razmeni usluga, kao i visokim prilivom stranih direktnih investicija i doznaka.

Robna razmena Srbije je bila najveća sa zemljama sa kojima ona ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini, dok su zemlje članice EU učestvovale sa oko 60 odsto u ukupnoj razmeni.

Stanić navodi da je glavni, pojedinačni spoljnotrgovinski partner u izvozu Srbije je bila Nemačka, a za njom slede Kina i Italija.

U delegaciji Istočnog komiteta nemačke privrede bili su i direktor Mihael Harms i regionalna direktorka za Jugoistočnu Evropu Ava Kviring.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Petković: Za nas je Ustav Republike Srbije svetinja

(Foto: kim.gov.rs)  Zajednica srpskih opština predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i odbijanje Prištine da punih deset godina ispuni svoju obavezu iz dijaloga direktno je omogućilo Aljbinu Kurtiju da sprovodi teror,...

Više...