Nemačke kompanije planiraju dugoročne investicije u Srbiji

od strane | 30/01/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Freepik)

  Nemačka je prvi trgovinski partner Srbije u EU i spada u najveće investitore, a između dve države postoje snažne privredne veze, rečeno je na sastanku predstavnika delegacija Istočnog komiteta nemačke privrede i Privredne komore Srbije (PKS) i poručeno da su nemačke kompanije opredeljene za dugoročne investicije u Srbiji.

Na sastanku je ocenjeno da je potrebna dinamičnija zelena transformacija i uspostavljanje sistema podsticaja za korišćenje zelene energije s obzirom na resurse i klimatske uslove kojima Srbija raspolaže, poručuju iz PKS.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović predočio je nemačkoj delegaciji mogućnosti investiranja u Srbiji, kao i ključne makroekonomske parametre i izazove u poslovnom ambijentu.

Vesović je poručio da ćemo nastojati da zadržimo i dalje unapređujemo nivo nemačkih investicija u srpskoj ekonomiji.

– Naš posao je da obezbedimo da biznis bude brži, efikasniji i jednostavniji, kako kroz regionalne inicijative kao što su Otvoreni Balkan i Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana, tako i kroz podnošenje inicijativa vladi u najboljem interesu privrede – izjavio je Vesović.

Direktor Nemačko-srpske privredne komore u Srbiji Aleksandar Markus naveo je da su nemačke kompanije koje rade na ovom tržištu opredeljene za dugoročne investicije i da planiraju nastavak poslovanja.

Pomoćnik direktora Sektora za strateške analize PKS Bojan Stanić naveo je da je u 2022. Srbija ostvarila veoma visok deficit u ukupnoj spoljnotrgovinskoj robnoj razmeni od gotovo 10 milijardi evra uzrokovan visokim cenama energenata.

Ali, kako je naveo, to je kompenzovano značajnim suficitom u razmeni usluga, kao i visokim prilivom stranih direktnih investicija i doznaka.

Robna razmena Srbije je bila najveća sa zemljama sa kojima ona ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini, dok su zemlje članice EU učestvovale sa oko 60 odsto u ukupnoj razmeni.

Stanić navodi da je glavni, pojedinačni spoljnotrgovinski partner u izvozu Srbije je bila Nemačka, a za njom slede Kina i Italija.

U delegaciji Istočnog komiteta nemačke privrede bili su i direktor Mihael Harms i regionalna direktorka za Jugoistočnu Evropu Ava Kviring.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...