NBS: Smanjena tražnja stanovništva za kreditima

od strane | 01/03/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Freepik)

  Tražnja stanovništva za kreditima smanjena je tokom poslednjeg kvartala prošle godine, na šta je uticao rast cena nekretnina, kao i tržište rada, dok se nastavak istih tendencija očekuje i u prvom kvartalu ove godine.

To je pokazao Izveštaj o rezultatima januarske ankete o kreditnoj aktivnosti banka, koji je objavila Narodna banka Srbije (NBS), u kom se navodi i da su banke potvrdile da su u četvrtom kvartalu prošle godine nastavile s pooštravanjem standarda po kojima su odobravale kredite privredi.

Rezultati pokazuju i da je mera tog pooštravanja bila manja od očekivane u prethodnoj anketi banaka.

– Pooštravanje se u nešto većoj meri odnosilo na devizno indeksirane kredite i posmatrano prema veličini preduzeća, u većoj meri je bilo zastupljeno kod velikih preduzeća u poređenju s malim i srednjim – navodi se u rezimeu Izveštaja.

Banke su istakle da i dalje očekuju blago zaoštravanje standarda za prvi kvartal ove godine, a ocenjuju i da je privreda povećala tražnju za kreditima tokom poslednjeg kvartala prošle godine i to za deviznim kreditima, kao i kratkoročnim dinarskim.

– Finansiranje obrtnih sredstava i restrukturiranje postojećih obaveza prepoznati su kao faktori rasta tražnje privrede za kreditima – navodi NBS.

Banke očekuju dalji rast tražnje privrede za kreditima u prvom tromesečju ove godine, a one su i dalje u poslednjem kvartalu nastavile s pooštravanjem standarda stanovništvu.

– Pooštravanje se prvenstveno odnosilo na dinarske gotovinske kredite (i kredite za refinansiranje) i devizno indeksirane stambene kredite – ističe NBS i dodaje da banke očekuju umereno pooštravanje kreditnih standarda stanovništvu i tokom prvog kvartala ove godine.

U anketi je učestvovalo 20 banaka u čijim je rukama preko 99 procenata bilansne sume bankarskog sektora.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...