NBS izdaje numizmatički novac od srebra sa likom Nikole Tesle

od strane | 22/01/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Freepik)

  Narodna banka Srbije (NBS) izdaje novu seriju numizmatičkog novaca od srebra s likom Nikole Tesle.

Na osnovu te odluke guvernera, objavljene u Službenom glasniku, na novčanicama će izmedju ostalog biti ispisano i “electrical visionary”, “powering the future”, “natural healing”, “anti inflammatory cell detoxification”, kao i “anti-patogenic immune enhance”.

Lik Nilole Tesle će se tako ponovo naći na po 210.000 apoena od 100 dinara sa godinama izdavanja 2022. i 2023. Ukupna vrednost novčanica je 41 milion dinara.

U središnjem delu novčanice je poluprofil Nikole Tesle dok je iznad portreta, sleva latinicom, a zdesna ćirilicom, ispisano „Nikola Tesla“.

Ispod portreta, pisaće “electrical visionary”, a na obodu polukružno “powernig the future”. Između je prikaz munje.

Kako se dodaje u odluci NBS, numizmatički novac prodaje po ceni koju odredi.

Sporazum iz februara 2018. predviđa da NBS u svakoj kalendarskoj godini tokom trajanja sporazuma izradi 210.000 kovanica.

Avers je jedinstven za svih pet godina važenja sporazuma, lik Nikole Tesle, i ne menja se, dok se obeležja na reversu mogu menjati pojedinačnim ugovorima – zamišljeno je da bude najmanje pet takvih izmena, kako bi bilo zastupljeno najmanje pet izuma Nikole Tesle.

Tako je na primer u 2019. godini, na reversu, u centralnom delu bio prikazan model radijski upravljanog broda, kojim je demonstriran radijski i bežični prenos, kao jedan od izuma Nikole Tesle.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...