NBS izdaje numizmatički novac od srebra sa likom Nikole Tesle

od strane | 22/01/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Freepik)

  Narodna banka Srbije (NBS) izdaje novu seriju numizmatičkog novaca od srebra s likom Nikole Tesle.

Na osnovu te odluke guvernera, objavljene u Službenom glasniku, na novčanicama će izmedju ostalog biti ispisano i “electrical visionary”, “powering the future”, “natural healing”, “anti inflammatory cell detoxification”, kao i “anti-patogenic immune enhance”.

Lik Nilole Tesle će se tako ponovo naći na po 210.000 apoena od 100 dinara sa godinama izdavanja 2022. i 2023. Ukupna vrednost novčanica je 41 milion dinara.

U središnjem delu novčanice je poluprofil Nikole Tesle dok je iznad portreta, sleva latinicom, a zdesna ćirilicom, ispisano „Nikola Tesla“.

Ispod portreta, pisaće “electrical visionary”, a na obodu polukružno “powernig the future”. Između je prikaz munje.

Kako se dodaje u odluci NBS, numizmatički novac prodaje po ceni koju odredi.

Sporazum iz februara 2018. predviđa da NBS u svakoj kalendarskoj godini tokom trajanja sporazuma izradi 210.000 kovanica.

Avers je jedinstven za svih pet godina važenja sporazuma, lik Nikole Tesle, i ne menja se, dok se obeležja na reversu mogu menjati pojedinačnim ugovorima – zamišljeno je da bude najmanje pet takvih izmena, kako bi bilo zastupljeno najmanje pet izuma Nikole Tesle.

Tako je na primer u 2019. godini, na reversu, u centralnom delu bio prikazan model radijski upravljanog broda, kojim je demonstriran radijski i bežični prenos, kao jedan od izuma Nikole Tesle.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Petković: Za nas je Ustav Republike Srbije svetinja

(Foto: kim.gov.rs)  Zajednica srpskih opština predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i odbijanje Prištine da punih deset godina ispuni svoju obavezu iz dijaloga direktno je omogućilo Aljbinu Kurtiju da sprovodi teror,...

Više...