NBS: Dinarska štednja porasla pet puta, isplativije čuvati novac u domaćoj valuti

od strane | 05/02/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Freepik)

  Narodna banka Srbije (NBS) navodi da je štednja građana u drugoj polovini 2022. godine nastavila da raste uprkos globalnim rizicima zahvaljujući očuvanju finansijske stabilnosti i relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.

– Nakon privremene promene u valutnoj strukturi štednje u korist devizne štednje usled neizvesnosti izazvane sukobom u Ukrajini zabeležene u prvoj polovini godine, dinarska štednja od juna 2022. raste iz meseca u mesec, što je pokazatelj očuvanog poverenja u domaću valutu i domaći finansijski sistem – ističe NBS.

Po redovnoj polugodišnjoj analizi isplativosti štednje za period od decembra 2012. do decembra 2022. potvrđeno je da je isplativije štedeti u dinarima nego u evrima, kako u kratkom, tako i u dugom roku.

– Takvom rezultatu su pogodovali ostvarena i sačuvana makroekonomska stabilnost duži niz godina, odmerene i blagovremeno donete odgovarajuće mere monetarne i fiskalne politike, relativno više kamatne stope na dinarsku štednju nego na štednju u evrima, kao i neoporezivanje dinarske štednje – poručuje NBS i dodaje da se porez od 15 posto plaća na kamatu po osnovu devizne štednje.

Krajem 2022. dinarska štednja iznosila je 96,3 milijarde dinara, što je rast od preko pet puta u poslednjih deset godina, a devizna štednja porasla je sa 8,3 milijarde evra na 13,7 milijardi evra krajem 2022.

– Uprkos nepovoljnom uticaju različitih globalnih kriza u poslednjih nekoliko godina, uključujući i krizu izazvanu pandemijom virusa korona, dinarska štednja beleži rast, uz povećanje učešća dugoročnih depozita – navodi NBS.

U prva četiri meseca prošle godine NBS je prodala neto 2,27 milijardi evra reagujući na znatnu tražnju za devizama od strane uvoznika energenata i građana.

– Na taj način očuvano je poverenje i od maja do kraja godine, u uslovima obnovljenih aprecijacijskih pritisaka, Narodna banka Srbije je intervenisala neto kupovinom 3,27 milijardi evra – ističe se u saopštenju.

NBS navodi da je na nivou 2022. kupila milijardu evra, a dinar je nominalno ojačao prema evru za 0,2 posto.

– Takva kretanja doprinela su rastu deviznih rezervi koje su krajem decembra 2022. iznosile 19,4 milijarde evra, što je njihov najviši nivo. Pri tome, količina zlata u deviznim rezervama dostigla je rekordnih 38,5 tona – poručuju iz NBS.

Kao dokaz stabilnosti domaće ekonomije NBS podseća i na smanjenje učešća javnog duga u projektovanom bruto domaćem proizvodu za 2022. u novembru na nivo od 53,5 procenata.

Dodaju da je smanjeno učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima na nivo od tri posto što je najniže od 2015. godine. Potvrda dobrih rezultata Srbije u borbi s globalnom krizom NBS vidi i u zadržavanju kreditnog rejtinga Srbije na nivou BB+, te odluci MMF-a da Srbiji krajem 2022. odobri stendbaj aranžman kao podršku dogovorenom ekonomskom programu u naredne dve godine.

Poverenje međunarodnih investitora u Srbiju očitovano je, ističe NBS, kroz uspešan izlazak na međunarodno tržište u januaru ove godine kada je realizovana emisija evroobveznica u dolarima od 1,75 milijardi dolara, pri čemu je ukupna tražnja investitora premašila iznos od 11,0 milijardi dolara.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Petković: Za nas je Ustav Republike Srbije svetinja

(Foto: kim.gov.rs)  Zajednica srpskih opština predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i odbijanje Prištine da punih deset godina ispuni svoju obavezu iz dijaloga direktno je omogućilo Aljbinu Kurtiju da sprovodi teror,...

Više...