Najavljen jubilarni 20. Beogradski festival igre: Hrabra i fantastična selekcija

od strane | 03/03/2023 | Kultura, Srbija

(Foto: Facebook Belgrade dance festival)

  Jubilarno 20. izdanje Beogradskog festivala igre biće možda najuzbudljivije do sada za posetioce, najavila je direktorka manifestacije Aja Jung na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Prisustvovali su i predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, ministarka kulture Maja Gojković i brojni ambasadori.

Jung je istakla da festival ima, kako kaže, neverovatno zanimljivu selekciju, a podsetila je da je on oduvek pravio iskorake i da će ovaj put od 8. marta biti izvođena prva VR predstava „Pariski bal“ koreografkinje Blanke Li, koja je imala premijeru pre dve godine na Filmskom festivalu u Veneciji.

– Imamo fantastičnu selekciju, rekla bih da je možda hrabrija u programskom smislu zato što dovodi različite stilove. Imamo flamenko, izuzetan igrač Izrael Galvan dolazi u Beograd – navela je ona.

Prema njenim rečima, među iskoracima festivala je prva cirkuska predstava francuskog Galaktik ansambla koja je prilagođena svim generacijama. Istakla je da je za nju to bila neprekidna borba za igru, a ako pitate publiku, kako kaže, to je verovatno lepota.

– Kad nas je važni svet umetničke igre prihvatio u svoju porodicu počeli smo malo da smetamo i štrčimo u svom dvorištu. Ipak, uvek smo imali svoju publiku i tačno prijatelja koliko je potrebno – navela je direktorka ove manifestacije.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić čestitao je jubilej, istakavši da ga tradicija čini jednim od pet najznačajnijih evropskih festivala igre. Prema njegovim rečima, Beogradski festival igre je svetski brend i manifestacija koja je, kako navodi, zaštitni znak naše prestonice, na koju je čitava Srbija ponosna.

Kako kaže Jung, Beogradski festival igre se danas u Srbiji takmiči “uglavnom sami sa sobom“, a program koji donosi u umetničkom smislu je „verovatno najreferentniji u okviru svoje i drugih bliskih formi“.

Ona je dodala da publika i svetska kritika smatraju da je ovo jedistven festival koji daje presek svetskih komada sa svetske scene kada su u vrhu svetskog interesovanja, što je samo po sebi ogroman uspeh.

– Da li će festival preživeti ovu godinu i naredne, ovde ili na drugom mestu, da li ćemo imati scene za igranje – ne znamo – kazala je Jung.

Ministarka kulture Maja Gojković naglasila je da je njeno Ministarstvo i ove godine prepoznalo značaj, te da kontinuirano podržava manifestaciju koja već 20 godina našu zemlju čini međunarodnom prestonicom vrhunske umetničke igre.

– U narednih mesec dana publika će imati priliku da vidi bogat program od 30 koreografskih postavki koje će biti predstavljene u Beogradu i Novom Sadu. Neka od ovih dela će biti premijere – navela je Gojkovićeva.

Prema njenim rečima, protekle dve decenije na ovom festivalu 317 trupa predstavilo je svoja dela, a impoznanto je da je oko 350.000 ljudi došlo na predstave. Uz to, istakla je da će festival u Ministarstvu kulture uvek imati sigurnog partnera.

Ambasador Francuske Pjer Košar ukazao je na to da nekoliko francuskih trupa učestvuje na festivalu i da se nada da će u predstavama i proslavi jubileja uživati posetioci svih uzrasta. Ambasador Holandije Just Reintjes kazao je da se od holandskih izvođača ove godine može očekivati nešto spektakularno i zahvalio se Jung što dovodi najbolje od holandskog plesa u Srbiju.

Italijanski ambasador Luka Gori je podsetio da imaju dugu saradnju sa Jung, koju će rado nastaviti, a sada u Beograd dolazi 37 italijanskih umetnika i tehničara, od kojih se mogu očekivati kreativni, iznenađujući i eksperimentalni nastupi.

Španski ambasador Raul Bartolome Molina je čestitao na dobroj organizaciji, navodeći da je festival igre jedan od najznačajnijih u Evropi, dok je ambasador Izraela Jahel Vilan podsetio da su u proteklih 20 godina neki od najistaknutijih izraelskih plesača nastupali na festivalu.

Jung je čestala na jubileju i festivalu i ambasadorka Grčke Maria Levanti, dok je ambasadorka Velike Britanije Sian Mekleod na srpskom jeziku primetila neverovatan razvojni put festivala, koji je za samo nekoliko godine postao jedan od najznačajnih u Evropi u oblasti plesa.

Zamenica šefa delegacije Evropske unije Plamena Halačeva je poželela sjajan festival i izrazila želju da nastave saradnju, dok je zamenik nemačke ambasadorke Karsten Mejer Vifhauzen istakao da se radi o izuzetnom kulturnom događaju ne samo za Srbiju.

Za kraj festivala predviđeni su 12. i 13. aprila nastupi londonske Hofeš Šekter kompanije u Madlenijanumu.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: