Nacrt razvoja turizma u Vojvodini: Do 2025. više od 1,8 milijardi dinara za infrastrukturu

od strane | 24/01/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Freepik)

  Planom koji je predstavljen kroz “Nacrt programa razvoja turizma AP Vojvodine”, za period 2023-2025. godine, predviđa ulaganja od najmanje 1,8 milijardi dinara u turističku infrastrukturu.

Ovaj plan predstavljen je na javnoj raspravi u Novom Sadu, u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.

Sekretar tog tela Nenad Ivanišević kaže da je Nacrt veoma važan ne samo za Vojvodinu već i za celu državu, pa objašnjava na čemu još treba da radimo u oblasti turizma.

– Ovim dokumentom želimo da trasiramo put razvoja turizma u AP Vojvodini u narednom periodu, kao i da definišemo one oblike turizma koji do sada nisu posebno definisani, poput verskog turizma. Poseban akcenat biće i na razvoju lovnog turizma gde je cilj da se objedini lovna ponuda na celoj teritoriji AP Vojvodine, kao i da doprinesemo razvoju digitalnog turizma – naglašava Ivanišević i dodaje da je veoma važno da Pokrajinska vlada ulaže u razvoj turističke infrastrukture, kao što su na primer novi putevi na Fruškoj gori.

Na taj način, dodaje, povećaće se i broj poseta u Vojvodini.

– Ovim planom predviđeno je preko 1,8 milijardi dinara ulaganja u razvoj turističke infrastrukture u našoj pokrajini. Posebna pažnja posvećena je manifestacionom turizmu, jer brojne posete se upravo planiraju u skladu sa održavanjem manifestacija poput “Egzita” i “Tamburica festa”, ali i drugih od posebnog značaja za Vojvodinu – rekao je sekretar.

U prilog tome naveo je i činjenicu da je manifestacioni turizam u godinama pre pandemije okupljao u Vojvodini godišnje do 400.000 gostiju i zato je, kako je napomenuo, ideja da se posebno razvija održavanje manifestacija i u manjim sredinama.

Rukovodilac u izradi ovog dokumenta prof. dr Bela Muhi sa Univerziteta EDUKONS istakao je da je reč o programu koji sadrži puno novih elemenata kada je reč o razvoju turizma u Vojvodini.

– Ukupno smo definisali 14 oblika turizma karakterističnih za našu pokrajinu. Imamo adekvatne resurse, neophodno je još sredstava za turističku infrastrukturu i postoje zahtevi za ulaganje u kadrove i program edukacije. Jedan od novih pravaca koje želimo razviti jeste i digitalni turizam, jer novo vreme ima i nove zahteve koji se ogledaju u turističkim formama poput virtuelnih putovanja – zaključuje Muhi.

Ovo je bila prva od tri planirane javne rasprave, a ovaj nacrt proistekao je iz plana razvoja Vojvodine 2022-2030. Preostale dve javne rasprave biće održane 26. januara u Subotici i 2. februara u Zrenjaninu.

Izvor: Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam

Preporučene vesti: