Nacrt razvoja turizma u Vojvodini: Do 2025. više od 1,8 milijardi dinara za infrastrukturu

od strane | 24/01/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Freepik)

  Planom koji je predstavljen kroz “Nacrt programa razvoja turizma AP Vojvodine”, za period 2023-2025. godine, predviđa ulaganja od najmanje 1,8 milijardi dinara u turističku infrastrukturu.

Ovaj plan predstavljen je na javnoj raspravi u Novom Sadu, u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.

Sekretar tog tela Nenad Ivanišević kaže da je Nacrt veoma važan ne samo za Vojvodinu već i za celu državu, pa objašnjava na čemu još treba da radimo u oblasti turizma.

– Ovim dokumentom želimo da trasiramo put razvoja turizma u AP Vojvodini u narednom periodu, kao i da definišemo one oblike turizma koji do sada nisu posebno definisani, poput verskog turizma. Poseban akcenat biće i na razvoju lovnog turizma gde je cilj da se objedini lovna ponuda na celoj teritoriji AP Vojvodine, kao i da doprinesemo razvoju digitalnog turizma – naglašava Ivanišević i dodaje da je veoma važno da Pokrajinska vlada ulaže u razvoj turističke infrastrukture, kao što su na primer novi putevi na Fruškoj gori.

Na taj način, dodaje, povećaće se i broj poseta u Vojvodini.

– Ovim planom predviđeno je preko 1,8 milijardi dinara ulaganja u razvoj turističke infrastrukture u našoj pokrajini. Posebna pažnja posvećena je manifestacionom turizmu, jer brojne posete se upravo planiraju u skladu sa održavanjem manifestacija poput “Egzita” i “Tamburica festa”, ali i drugih od posebnog značaja za Vojvodinu – rekao je sekretar.

U prilog tome naveo je i činjenicu da je manifestacioni turizam u godinama pre pandemije okupljao u Vojvodini godišnje do 400.000 gostiju i zato je, kako je napomenuo, ideja da se posebno razvija održavanje manifestacija i u manjim sredinama.

Rukovodilac u izradi ovog dokumenta prof. dr Bela Muhi sa Univerziteta EDUKONS istakao je da je reč o programu koji sadrži puno novih elemenata kada je reč o razvoju turizma u Vojvodini.

– Ukupno smo definisali 14 oblika turizma karakterističnih za našu pokrajinu. Imamo adekvatne resurse, neophodno je još sredstava za turističku infrastrukturu i postoje zahtevi za ulaganje u kadrove i program edukacije. Jedan od novih pravaca koje želimo razviti jeste i digitalni turizam, jer novo vreme ima i nove zahteve koji se ogledaju u turističkim formama poput virtuelnih putovanja – zaključuje Muhi.

Ovo je bila prva od tri planirane javne rasprave, a ovaj nacrt proistekao je iz plana razvoja Vojvodine 2022-2030. Preostale dve javne rasprave biće održane 26. januara u Subotici i 2. februara u Zrenjaninu.

Izvor: Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...