Momirović: Valjaonica bakra strateški važna za Srbiju

od strane | 17/02/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović obišao je Valjaonicu bakra Sevojno, navodeći da se u ovoj kompaniji koja zapošljava 1200 radnika stalno povećavaju proizvodnja i plate.

To je ocenio kao izuzetno važno i za Užice i za Zlatiborski okrug, ali i da je strateški bitno za celu Srbiju.

– Nije nikakva tajna da rat na istoku Evrope, energetska kriza i drugi izazovi koji prate političku nestabilnost na globalnom nivou utiču na sve industrije, a bez industrije nema perspektive, nema industrijskog rasta – rekao je Momirović.

On je dodao da će država nastaviti da podržava investitore da nastave sa ulaganjima i proizvodnjom u ovoj izuzetno važnoj kompaniji.

– Mislim da smo locirali ključne izazove. Valjaonica je dosta oslonjena na neke druge kompanije koje se bave rudarskom industrijom u našoj zemlji. Zajedničkom akcijom ćemo dovesti do toga da još više podržimo industriju u Zlatiborskom okrugu – naveo je ministar.

Desimir Nikitović iz Valjaonice bakra kazao je da je razgovarano o važnim infrastrukturnim projektima iz oblasti energetske efikasnosti.

– Mi planiramo veliku solarnu elektranu koja će biti izgrađena u ovoj fabrici. Razgovarali smo oko cene struje i drugih energenata koji su bitni za poslovanje ove fabrike, ali i o drugim infrastrukturnim projektima koje smo ranije sa mnistrom pokrenuli, dok je bio ministar saobraćaja o rešavanju problema za uključenje sa magistrale – rekao je Nikitović i dodao da je bilo reči i o carinskoj zoni koja je ključna za ovaj region i koja bi mogla dodatno da se proširi i unapredi.

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević istakla je da je ponosna što jedna ovakva kompanija posluje upravo u Užicu.

– Grad Užice je u prethodnom periodu bio nekoliko puta u poseti ovoj kompaniji i dogovorili smo se za nekoliko projekata koje treba zajedno sa njima da realizujemo i tu smo uvek da damo podršku za rešavanje nekih dobrih ideja, predloga i projekata – navela je Radivojevićeva.

Ona je naglasila i da će dolazak autoputa ubrzati investicije u gradu i celom okrugu.

Podsećamo, valjaonica bakra iz Sevojna izvozi oko 85 dsto svojih proizvoda i ona je strateški veoma važna za Srbiju, jer kompletno snabdeva namensku industriju.

Čak 40 odsto proizvodnje odlazi u namensku industriju, a plan je da te brojke budu još veće. Prošle godine poslovanje je bilo veoma uspešno, te se zapošljava 1200 radnika, a samo prošle godine primljeno je 120 novih.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...