Momirović: Izvoz nameštaja u prošloj godini iznosio 354 miliona dolara

od strane | 08/03/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Izvoz nameštaja iz Srbije prošle godine je iznosio 354 miliona dolara i imao rast veći od sedam odsto sa tendencijom daljeg rasta, rekao je ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, na otvaranju sajma drvne i prozorske industrije All4Wood i WindowShow na Beogradskom sajmu.

– Zbog ekonomske i geostrateške prednosti koju mogu da ponude, Srbija i Beograd izabrani su za centar ovog jako važnog događaja za dalji razvoj tržišta u Srbiji, kao i uspostavljanja novih saradnji između domaćih i stranih kompanija – izjavio je ministar.

On je dodao da je važno iskoristiti pun potencijal inicijative Otvoreni Balkan i da se iz godine u godinu povećava nivo ukupne trgovine u regionu.

– Drvna industrija Srbije zajedno sa poljoprivrednom, metalskom i IT industrijom je oslonac razvoja naše zemlje. Broj zaposlenih u drvnoj industriji zajedno sa šumarstvom i papirnom iznosi 55.000 radnika – naglasio je Momirović.

Ministar je kazao da, i pored vrlo dobrih rezultata, pun potencijal ove industrijske grane još nije iskorišćen, i izrazio uverenje da industrija nameštaja može da poveća kapacitete i da kvalitetom proizvoda i dizajnom bude konkurentna kako na domaćem, tako i na stranom tržištu.

Ovi sajmovi se održavaju u organizaciji International Trade Fair iz Beograda i Tujap Fair Group iz Turske, a u saradnji sa Udruženjem proizvođača mašina za obradu drveta i Udruženja proizvođača prateće opreme iz Turske uz podršku Privredne komore Vojvodine.

Predsednik odbora Tujap Egzibišns Grupe (Tüyap Exhibitions Group) Bulent Unal smatra da je danas napravljen veliki korak u izgradnji drugačije budućnosti i da će ovaj početak dati značajan doprinos u podizanju ekonomskih i trgovinskih odnosa Turske i Srbije.

– Pokrenuli smo kompaniju International Trade Fairs u Beogradu koristeći 44-godišnje iskustvo Tujapa – naše sajamske grupe u Turskoj. Danas zajedno tokom prve implementacije sajamske grupe u Beogradu dobijamo i vašu podršku koja nam daje veliku snagu i sreću – rekao je Unal.

On je dodao da 126 značajnih kompanija sa visokom proizvodnjom prisustvuje ovom prvom sajmu koji se međusobno dopunjuje u oblasti drvne i prozorske industrije, a koji je zajednički otvoren.

– Oba sajma će korisiti značajno u proizvodnji mašina i repromaterijala potrebnih regionu – dodao je on.

Ambasador Turske u Srbiji Hami Aksoj zahvalio se svim prisutnim predstavnicima Srbije i Turske na veoma uspešnoj poslovnoj saradnji i ocenio da je jako dobro što je Tujap grupa organizovala ovaj sajam, jer ovakvi sajmovi otvaraju nova vrata za nova partnerstva.

– Odnosi između Srbije i Turske su na najvišem mogućem nivou. Do sada samo imali trgovinsku razmenu koja je iznosila do 2,35 milijardi evra, a u narednom periodu imamo predviđanja i planiranja da ova trgovinska razmena bude pet milijardi dolara – ocenio je Aksoj.

On je naglasio da u Srbiji trenutno radi više od 1.400 kompanija iz Turske i da je prva investicija bila oko milion evra, a da sada na godišnjem nivou one iznose 400 miliona evra, što, kako je rekao, govori o tome da odnosi dveju zemalja idu uzlaznom putanjom.

– Ovaj sajam okuplja više od 110 izlagača iz Turske u oblasti drvne industrije i vrata i prozora, i 20 firmi međunarodnog karaktera. Smatram da će ovakva organizacija doprineti boljoj ekonomskoj situaciji i saradnji naših zemalja – zaključio je ambasador.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Petković: Za nas je Ustav Republike Srbije svetinja

(Foto: kim.gov.rs)  Zajednica srpskih opština predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i odbijanje Prištine da punih deset godina ispuni svoju obavezu iz dijaloga direktno je omogućilo Aljbinu Kurtiju da sprovodi teror,...

Više...