Momirović: Izvoz nameštaja u prošloj godini iznosio 354 miliona dolara

od strane | 08/03/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Izvoz nameštaja iz Srbije prošle godine je iznosio 354 miliona dolara i imao rast veći od sedam odsto sa tendencijom daljeg rasta, rekao je ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, na otvaranju sajma drvne i prozorske industrije All4Wood i WindowShow na Beogradskom sajmu.

– Zbog ekonomske i geostrateške prednosti koju mogu da ponude, Srbija i Beograd izabrani su za centar ovog jako važnog događaja za dalji razvoj tržišta u Srbiji, kao i uspostavljanja novih saradnji između domaćih i stranih kompanija – izjavio je ministar.

On je dodao da je važno iskoristiti pun potencijal inicijative Otvoreni Balkan i da se iz godine u godinu povećava nivo ukupne trgovine u regionu.

– Drvna industrija Srbije zajedno sa poljoprivrednom, metalskom i IT industrijom je oslonac razvoja naše zemlje. Broj zaposlenih u drvnoj industriji zajedno sa šumarstvom i papirnom iznosi 55.000 radnika – naglasio je Momirović.

Ministar je kazao da, i pored vrlo dobrih rezultata, pun potencijal ove industrijske grane još nije iskorišćen, i izrazio uverenje da industrija nameštaja može da poveća kapacitete i da kvalitetom proizvoda i dizajnom bude konkurentna kako na domaćem, tako i na stranom tržištu.

Ovi sajmovi se održavaju u organizaciji International Trade Fair iz Beograda i Tujap Fair Group iz Turske, a u saradnji sa Udruženjem proizvođača mašina za obradu drveta i Udruženja proizvođača prateće opreme iz Turske uz podršku Privredne komore Vojvodine.

Predsednik odbora Tujap Egzibišns Grupe (Tüyap Exhibitions Group) Bulent Unal smatra da je danas napravljen veliki korak u izgradnji drugačije budućnosti i da će ovaj početak dati značajan doprinos u podizanju ekonomskih i trgovinskih odnosa Turske i Srbije.

– Pokrenuli smo kompaniju International Trade Fairs u Beogradu koristeći 44-godišnje iskustvo Tujapa – naše sajamske grupe u Turskoj. Danas zajedno tokom prve implementacije sajamske grupe u Beogradu dobijamo i vašu podršku koja nam daje veliku snagu i sreću – rekao je Unal.

On je dodao da 126 značajnih kompanija sa visokom proizvodnjom prisustvuje ovom prvom sajmu koji se međusobno dopunjuje u oblasti drvne i prozorske industrije, a koji je zajednički otvoren.

– Oba sajma će korisiti značajno u proizvodnji mašina i repromaterijala potrebnih regionu – dodao je on.

Ambasador Turske u Srbiji Hami Aksoj zahvalio se svim prisutnim predstavnicima Srbije i Turske na veoma uspešnoj poslovnoj saradnji i ocenio da je jako dobro što je Tujap grupa organizovala ovaj sajam, jer ovakvi sajmovi otvaraju nova vrata za nova partnerstva.

– Odnosi između Srbije i Turske su na najvišem mogućem nivou. Do sada samo imali trgovinsku razmenu koja je iznosila do 2,35 milijardi evra, a u narednom periodu imamo predviđanja i planiranja da ova trgovinska razmena bude pet milijardi dolara – ocenio je Aksoj.

On je naglasio da u Srbiji trenutno radi više od 1.400 kompanija iz Turske i da je prva investicija bila oko milion evra, a da sada na godišnjem nivou one iznose 400 miliona evra, što, kako je rekao, govori o tome da odnosi dveju zemalja idu uzlaznom putanjom.

– Ovaj sajam okuplja više od 110 izlagača iz Turske u oblasti drvne industrije i vrata i prozora, i 20 firmi međunarodnog karaktera. Smatram da će ovakva organizacija doprineti boljoj ekonomskoj situaciji i saradnji naših zemalja – zaključio je ambasador.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...