Mladi da se okrenu zanatima, plate i do 2.000 evra

od strane | 18/02/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Freepik)

  Mladi i njihovi roditelji treba da shvate da nije sramota završiti zanat, jer su to zanimanja koja se sada rade drugačije nego nekada i plate su i do 2.000 evra, rekli su počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković i PR Infostuda Miloš Turinski.

Atanacković je kazao da u Srbiji ima manjka radne snage, u IT sektoru ima manje nego u građevinarstvu, te da je vidljiv nedostatak zanatskih zanimanja što je ocenio kao posledicu neuređenog obrazovanja.

Istakao je da Zapad, Evropa, a posebno Nemačka privlače radnu snagu, te da naša privreda ne može da pruži zarade i mogućnosti kao oni.

– Pozitivno je da mi za nekog predstavljamo šansu za posao i veću zaradu. Dobro da imamo mogućnost da zapošljavamo neke ljude sa Bliskog i Dalekog Istoka. To je stvar na koju se moramo navići – rekao je on.

Ocenio je da je za poslodavce izuzetno značajno da imaju mogućnost nabavljanja zamenske radne snage, jer bi privreda inače bila u velikom problemu.

Atanacković je ocenio da država pokušava da pomogne kroz subvencije zapošljavanja mladih.

– Treba proceniti i gde su opravdane potrebe privrede da zadrži školovane i sposobne naše ljude, jer ih nije lako ni zameniti – rekao je on.

Dodao je da je šansa Inicijativa Otvoreni Balkan koja će otvoriti mogućnost zapošljavanja iz Severne Makedonije i Albanije.

– Mnogo je lakše da se prilagodi neko sa Balkana nego nekog iz Šri Lanke – kaže Atanacković.

Naglasio je i da su se, sa napretkom tehnologije, mnoga zanatska zanimanja promenila.

– Lakše se baviti zanatskim poslom nego pre par decenija – tvrdi Atanacković.

Predstavnik za medije Infostuda Miloš Turinski smatra da je trend da svi koji traže posao, a ne samo mladi, sada prvo gledaju iznos plate, pa je naveo da su se ranije prvo gledali međuljudski odnosi i mogućnost napretka.

Naveo je da se najviše traže zaposleni za trgovinu i prodaju, te da je tu i najviše kandidata, a da su visoko deficitarna i IT zanimanja.

– Visoka potražnja je i za zanatskim zanimanja. Nemamo majstora – priznaje on.

Naveo je da bi poslodavci najčešće kombinaciju formalno obrazovano i iskusnog kandidata, te da se često traži i sa samo srednjom stručnom školom.

– 60 odsto oglasa za poslove sa sajta je sa srednjom stručnom spremnom – navodi Turinski.

Potvrdio je da su IT deficitarna zanimanja, jer ih fali 15.000, ali i naveo da nedostaje i 12.000 samo vozača.

– Građevina je jedna od najtraženijih kategorija. Uvozimo radnu snagu najčešće iz Turske, Indije i Kine. Nedostaju i spremačice koje sada dolaze iz Nepala, a vozači iz Šri Lanke – rekao je on.

Turinski kaže da Srbija mora da proizvede nove kadrove kroz školstvo kako bi popunili pozicije.

– Treba da mlade i roditelje informišemo da bavljenje zanatom nije manje vredno. Za električara se nudi nekad i početna plata od 150.000 dinara, a za vodoinstalatera 2.000 evra – ističe Turinski, dodavši da je prosek plata u IT sektoru 1,6 hiljada evra, ali da ovde pojedinačno plate dostižu i 8.500 evra mesečno.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: