Miščević: Nemačka ulaže u Srbiju zato što je vidi na evropskom putu

od strane | 20/01/2023 | Politika, Srbija

(Foto: Youtube printskrin)

  Put Srbije prema Evropskoj uniji definitivno vodi preko Berlina, kaže Tanja Miščević, ministarka za evropske integracije u Vladi Srbije.

Ove nedelje imala je čitav niz sastanaka u glavnom gradu Nemačke, a u intervjuu za Dojče vele naglašava da je Berlin veoma zainteresovan za Srbiju, i ekonomski i bilateralno – kroz velike investicije, ogroman broj ljudi koji su zaposleni u nemačkim kompanijama, kroz bilateralnu pomoć koja je godišnje definitivno najveća kada se poredi sa svim ostalim državama.

– Nemačka ulaže u Srbiju upravo zato što je vidi na evropskom putu i što razume taj evropski put“, kaže Miščević i dodaje da je „Nemačka ujedno i uzor Srbiji u mnogim oblastima – od vladavine prava i medijskih sloboda, preko ekonomske snage i stabilnosti, pa do pitanja koja se odnose na zelenu tranziciju i energetsku diversifikaciju – navela je ministarka.

Na pitanje kakvi su danas odnosi Beograda i Berlina i da li su lošiji otkako je na vlasti koalicija Socijaldemokrata, Zelenih i Liberala, ministarka odgovara da ne misli da su se odnosi pokvarili, ali ukazuje da pitanja kao što je npr. dijalog Srbije i Kosova, snažno oblikuju odnose Nemačke i Srbije.

– I to ne negativno, naprotiv. Fokus jeste sada na dijalogu, a druge oblasti, reforme, idu iza toga kao tema – poručuje Miščevićeva.

Sankcije Rusiji kao jedan od elemenata

Pritom, kako dodaje, nikako ne bi trebalo zaboraviti ni novu geostratešku situaciju nastalu zbog rata u Evropi, rata u Ukrajini, koji je takođe jedan od elemenata različitog stava između Srbije i Nemačke.

Odgovarajući na pitanje zašto Srbija ne uvede sankcije Rusiji i tako se uskladi sa spoljnom politikom EU, ministarka naglašava da je to samo jedan od elemenata spoljne politike i podseća da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine i osuđuje rusku agresiju.

– Uz EU, ali i uz druge države smo stali kada je donošen veliki broj rezolucija Generalne skupštine UN, Saveta Evrope, OEBS, UNESKO… Mi tu nismo neutralni. Mi smo u tom sukobu na strani svih onih koji vrlo ozbiljno posmatraju rat u Ukrajini, kao opasnost za bezbednost Evrope – kaže Miščevićeva, pa nastavlja:

– Mi smo se i ovde u Berlinu suočili s tim kritikama i objašnjavali da postoje razlozi (za neuvođenje sankcija) vezani za dijalog, za potpunu zavisnost od ruskog gasa i nafte. I treća važna stvar, to je taj emotivni stav građana koji dobro znaju šta znači biti pod sankcijama.

„Crvene linije“

Govoreći o dijalogu Srbije i Kosova, Miščević kaže da je nedavna poseta američke delegacije Beogradu podsticaj za nešto što je preostali posao od Briselskog sporazuma, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

– To nije hir Srbije, to je nasušna potreba Srba kao kolektiviteta da njihova prava budu zaštićena – tvrdi ministarka.

Naglašavajući da ona nije uključena u dijalog, Miščević ipak izjavljuje da je Srbija uvek za razgovor i dijalog, ali uz vrlo jasne „crvene linije“ – NE priznavanju nezavisnosti i NE članstvu u Ujedinjenim nacijama.

Izvor: DW

Preporučene vesti: