Ministarstvo privrede ulaže u stvaranje ambijenta pogodnog za integraciju

od strane | 09/03/2023 | Selo, Srbija

(Foto: Freepik)

  Ministarstvo privrede ulaže velike napore, kako bi stvorilo privredni ambijent koji je pogodan za intergraciju u evropsku i svetsku privredu kroz usklađivanje sa tehničkim zakonodavstvom Evropske unije (EU) i unapređivanje rada institucija infrastrukture kvaliteta, rekao je pomoćnik ministra privrede Nikola Vitas na otvaranju međunarodne Nedelje kvaliteta.

Vitas je istakao da će se u narednom periodu raditi na izmeni Zakona o akreditaciji i metrologiji, te Zakonu o predmetima od dragocenih metala.

Naveo je da ministarstvo i Razvojna agencija Srbije realizuju program podrške razvoju konkurentnosti za mala i srednja preduzeća, kao i da ih je u procesu prijavljivanja po decembarskom javnom pozivu 156, od čega je kompletirana 41 prijava.

On je kazao da je ministarstvo započelo aktivnosti na izmeni odluke o obrazovanju Saveta za kvalitet, na osnovu odluke Vlade Srbije od januara prošle godine, dodavši da je u tom mesecu dostavljeno pozitivno mišljenje Evropske komisije na strateška dokumenta u okviru pregovaračke grupe i iz poglavlja o slobodnom kretanju roba.

Istakao je da su ta dokumenta u fazi pripremanja, slanja i usvajanja na Vladi Srbije, a naglasio je da su aktivnosti ministarstva usmerena na stvaranje odgovarajućeg privrednog ambijenta, koji obezbeđuje preduslove za nesmetan plasman srpskih proizvoda na jedinstveno tržište EU.

Međunarodnu dvodnevnu 32. nedelju kvaliteta u Privrednoj komori Srbije (PKS) organizuje Fondacija za kulturu i izvrsnost.

Dušan Stokić iz PKS naglasio je da bi trebalo otvoreno razgovarati o problemima, a ujedno je i ocenio da nekad ne postoji dovoljno snage i hrabrosti da se uspostave mehanizmi za rešavanje problema, te je izneo očekivanje da će se to promeniti.

Zoran Punuševac iz Asocijacije za kvalitet i standardizaciju Srbije naveo je da poslodavci imaju koristi od ovakvih stručnih savetovanja aktera na polju infrastrukture kvaliteta.

Apostrofirajući značaj dodele prizananja Oskar kvaliteta privredi, on je naglasio da laureati nemaju samo marketinške benefite, već da i doprinose unapređenom znanju koje poslodavci i zaposleni žele.

O onome što je do sada urađeno, kao i o planiranim aktivnostima govorili su predstavnici Akreditacionog tela Srbije, te domaćeg instituta za standardizaciju, koji su ocenili da je promenjena svest o značaju standardizacije.

Poručeno je da je privreda željna znanja u ovoj oblasti, a da je na ekspertima i organizacijama da to i ponude.

Skup su pozdravili i eksperti za ovu oblast iz Hrvatske i Crne Gore koji su ukazali na regionalni značaj razmene znanja.

Prema najavi na dnevnom redu skupa su teme pristupa liderstvu u postizanju izvrsnosti, deklaracija PKS o zelenoj transformaciji srpske privrede, konkurs za Oskara kvaliteta – Nacionalna nagrada za izvrsnost, usvajanje ESG principa kao ključnog činioca održivog poslovanja i druge.

Učesnici će razgovarati i o budućnosti kvaliteta, odnosno povratku korenima, industriji 5.0, upravljanju poslovnim rizicima, a predstaviće se i uspešne studije slučaja dve kompanije, dok je tema okruglog stola zaštita podataka o ličnosti.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...