Ministarstvo odbrane i „Jugoimport“ potpisali ugovore vrednosti 13,5 milijardi dinara

od strane | 28/09/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministar odbrane Miloš Vučević prisustvovao je potpisivanju ugovora između Ministarstva odbrane i JP „Jugoimport-SDPR“ za nabavku i modernizaciju 92 složene borbene platforme, za potrebe Vojske Srbije, u ukupnoj vrednosti od oko 13,5 milijardi dinara.

Načelnik Uprave za odbrambene tehnologije Sektora za materijalne resurse Ministarstva odbrane brigadni general Slavko Rakić potpisao je dva ugovora sa Tijanom Konić i Andrijanom Subotić iz preduzeća „Jugoimport-SDPR“.

Pukovnik Dragan Panić iz Uprave za nabavku i prodaju Sektora za materijalne resurse potpisao je tri ugovora sa Andrijanom Subotić iz kompanije „Jugoimport-SDPR“.

Osim nosioca ugovora, u proizvodnju će biti uključeno i više od 20 kooperanata, delom iz Odbrambene industrije Srbije, kao i podizvođači koji poseduju kapacitete da odgovore savremenim zahtevima u pogledu kvaliteta i rokova isporuke.

Domaća odbrambena industrija raste i razvija se i istovremeno snažan je i pouzdan partner Vojsci Srbije i domaćoj privredi u celini, a tendencija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije je da nastavi sa opremanjem savremenim sredstvima naoružanja i vojne opreme, koja su plod domaćeg razvoja i proizvedena u kapacitetima domaćih proizvođača.

Podseća se da su proteklih nekoliko godina, uz značajnu podršku Vlade Srbije, stvoreni uslovi za otpočinjanje proizvodnje savremenog naoružanja i vojne opreme za potrebe Vojske Srbije, ojačano je poslovanje i potvrđen njen statusni simbol regionalnog predvodnika u oblasti proizvodnje naoružanja i vojne opreme.

Na potpisivanju ugovora prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović, pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, šefovi kabineta potpredsednika Vlade i ministra odbrane Žarko Mićin i brigadni general Goran Momčilović, predstavnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, grupacije Odbrambena industrija Srbije i kooperantskih preduzeća.

Istovremeno, ministar je obišao na Sajmu izložbene štandove organizacijskih celina Ministarstva odbrane i kompanija Odbrambene industrije Srbije. Vučeviću su predstavljeni kapaciteti kompanija i njihov proizvodni program, a tokom obilaska iskoristio je priliku da razgovara sa predstavnicima kompanija i da čuje njihove utiske o interesovanju posetilaca i učesnika za prikazano naoružanje i vojnu opremu.

Na izložbenim štandovima ovih kompanija na Beogradskom sajmu, ministru su predočeni i planovi za naredni period. On se uverio u kontinuiran napredak naših odbrambenih tehnologija, kao i u rezultate postignute u periodu između dva sajma.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: