Ministarka Tanasković: U toku proračuni, uskoro konkretni iznosi podrške za proizvođače mleka

od strane | 03/02/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Povodom protesta mlekara u Beogradu, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je da su mere za pomoć stočarstvu jedan od prioriteta, kao i to da su u toku proračuni i da će ministarstvo ovih dana izaći sa konkretnim iznosima podrške.

Tanaskovićeva je rekla da su proteklih nedelja razgovarali sa svim proizvođačima, koji su bili spremni da razgovaraju, te da su danas u protestu, ispred Ministarstva poljoprivrede, ljudi koji su odbili razgovore.

– Kalkulacije se trenutno rade i ovih dana ćemo izaći sa tačnim iznosima subvencija – istakla je ministarka.

Ona je istakla da je za državu ove godine jedan od strateških ciljeva razvoj stočarstva, a pre svega mlečnog govedarstva.

Ocenila je da je sve što je pravno izvodljivo od zahteva proizvođača mleka već je i urađeno i navela da je izvoz dopušten.

Kada je reč o uvozu mleka, rekla je da ga je nemoguće zabraniti, ali da će država pojačati kontrolu.

Ministarka je rekla da se razmatralo i povećanje premija sa deset na 20 dinara za litar mleka, ali da je proizvođačima objašnjeno da korist od toga na kraju imaju mlekarska industrija, kao i da je za proizvođača bolja neka druga vrsta subvencija.

Jedan od zahteva proizvođača je i uvođenje zaštitne minimalne cene, a ministarka je objasnila da to trenutno u Srbiji ne postoji kao zakonska kategorija.

Dodala je da bi u narednom periodu mogao da se razmotri način kako da se, ako postoji mogućnost, izmeni zakonski okvir u tom pravcu.

Tanaskovićeva je rekla da je ministarstvo i dalje otvoreno za razgovor sa svim proizvođačima.

Više stotina proizvođača mleka iz Srbije protestvovalo je ispred Ministarstva poljoprivrede u Nemanjinoj ulici u Beogradu zbog niske otkupne cene mleka.

Proizvođači mleka traže povećanje premije sa deset na 20 dinara po litru, kao i povećanje subvencije na 40.000 dinara po grlu.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...